Beleidsnieuws

Decreet erkenning verworven competenties (2)

Vorige week vrijdag 08/02 hechtte de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over een geïntegreerd beleid rond de erkenning van verworven competenties (EVC). De Vlaamse regering keurde ook principieel een uitvoeringsbesluit goed dat de procedure voor de erkenning van EVC-standaarden regelt en dat het model voor het bewijs van beroepskwalificatie, deelkwalificatie en competenties vastlegt.

Ontwerpdecreet

We schreven eerder al dat de algemene doelstelling van het decreet is om sterker in te zetten op het waarderen van competenties en talenten van mensen los van waar deze zijn verworven, door het zichtbaar maken, beoordelen en certificeren van verworven competenties en het voeren van een geïntegreerd EVC-beleid dat gedragen is door en van toepassing is op alle relevante beleidsdomeinen.

De concrete doelstellingen van het ontwerpdecreet zijn:

  1. Verminderen van de versnippering tussen de beleidsdomeinen met betrekking tot EVC door het creëren van een uniform en transparant kader voor EVC zodat (potentiële) gebruikers beter en in groter aantal hun weg vinden naar EVC.
  2. Verhogen van de maatschappelijke impact van EVC door de koppeling aan de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS) – en bijgevolg aan het Europese kwalificatiekader EQF – waardoor meer (potentiële) gebruikers hun competenties zullen laten valideren.
  3. Verhogen van de maatschappelijke impact door kwaliteitsvolle EVC-testcentra de mogelijkheid te bieden om bewijzen af te leveren die gelijkwaardig zijn aan bewijzen uitgereikt na onderwijs en opleiding.
  4. Vermijden dat reeds verworven competenties niet gevalideerd worden of opnieuw moeten worden opgenomen in een opleiding door in EVC ook de mogelijkheid te creëren tot het afleveren van ‘delen van kwalificaties’.

Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams parlement.

Via deze links vindt u de nota, het ontwerpdecreet, de memorie van toelichting en het advies van de Raad van State.

Uitvoeringsbesluit

In het decreet is een gemeenschappelijk kader uitgewerkt voor de beoordeling en certificering van verworven competenties uit een beroepskwalificatie door een EVC-testcentrum. Een persoon die aantoont over de competenties te beschikken, ontvangt van het EVC-testcentrum een bewijs van beroepskwalificatie, een bewijs van deelkwalificatie of een bewijs van competenties. Daarbij moeten de testcentra zich voor de beoordeling van competenties baseren op EVC-standaarden.

Een organisatie die als EVC-testcentrum wil starten moet eerst een erkenningsaanvraag indienen, waarbij haar kwaliteit op organisatieniveau moet worden aangetoond. Om blijvend bewijzen te kunnen afleveren moet het testcentrum bovendien een gunstig resultaat behalen bij het kwaliteitstoezicht op de door hem aangeboden EVC-trajecten.

In het uitvoeringsbesluit worden volgende punten verankerd:

  1. De procedure voor de erkenning van EVC-standaarden.
  2. Een model voor het bewijs van competenties, bewijs van deelkwalificatie, bewijs van beroepskwalificatie (of verwijzen naar bestaande modellen) en de modaliteiten voor de uitreiking van de bewijzen.
  3. De procedure voor erkenningsaanvraag EVC-trajecten en de procedure voor de beoordeling van de ingediende aanvraagdossiers.
  4. De modaliteiten voor het register van EVC-testcentra.
  5. De modaliteiten voor de financiële bijdrage van de EVC-kandidaat.

Let wel: de procedure voor de erkenning van EVC-trajecten (punt 3) wordt in aparte uitvoeringsbesluiten geregeld binnen de beleidsdomeinen en -velden die EVC-trajecten wensen aan te bieden. De erkenningsaanvraag voor de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) komt evenwel al in dit besluit aan bod (zie art. 19 van het BVR).

Over dit uitvoeringsbesluit wordt nog het advies ingewonnen van de gegevensbeschermingsautoriteit, van de VLOR, van de SERV en van de SARC. Het wordt ook voor onderhandelingen voorgelegd aan het bevoegde sectorcomité.

Via deze links vindt u de nota en het besluit van de Vlaamse regering.