Beleidsnieuws

Decreet erkenning verworven competenties

Vorige week vrijdag (07/12) hechtte de Vlaamse regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over een geïntegreerd beleid rond de erkenning van verworven competenties (EVC).

De algemene doelstelling van het decreet is dat de Vlaamse regering sterker zal inzetten op het waarderen van competenties en talenten van mensen los van waar deze zijn verworven, door het zichtbaar maken, beoordelen en certificeren van verworven competenties en het voeren van een geïntegreerd EVC-beleid dat gedragen is door en van toepassing is op alle relevante beleidsdomeinen.

Concrete doelstellingen van voorliggend voorontwerp van decreet zijn:

  1. Verminderen van de versnippering tussen de beleidsdomeinen met betrekking tot EVC door het creëren van een uniform en transparant kader voor EVC zodat (potentiële) gebruikers beter en in groter aantal hun weg vinden naar EVC.
  2. Verhogen van de maatschappelijke impact van EVC door de koppeling aan de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS) – en bijgevolg aan het Europese kwalificatiekader EQF – waardoor meer (potentiële) gebruikers hun competenties zullen laten valideren.
  3. Verhogen van de maatschappelijke impact door kwaliteitsvolle EVC-testcentra de mogelijkheid te bieden om bewijzen af te leveren die gelijkwaardig zijn aan bewijzen uitgereikt na onderwijs en opleiding.
  4. Vermijden dat reeds verworven competenties niet gevalideerd worden of opnieuw moeten worden opgenomen in een opleiding door in EVC ook de mogelijkheid te creëren tot het afleveren van ‘delen van kwalificaties’.

Via deze links vindt u de nota, het voorontwerp van decreet en de memorie van toelichting.