Pers

Zones zonder langdurige werkloosheid

BHG

Op het einde van de legislatuur zal het Brussels Gewest maar één zone zonder langdurige werkloosheid kennen, minder dus dan aanvankelijk aangekondigd, meldt Le Soir.

Het concept van deze zones komt uit Frankrijk en biedt langdurige werklozen en leefloners een arbeidscontract aan dat enerzijds rekening houdt met hun wensen en competenties, en anderzijds inspeelt op de behoeften van de inwoners van hun wijk. Er waren aanvankelijk proefzones gepland in Schaarbeek en Vorst, maar die komen er uiteindelijk niet om budgettaire redenen. Er is wel één zone zonder langdurige werkloosheid in Sint-Agatha-Berchem in het kader van het wijkcontract Moderne Wijk (“Cité Moderne”).

In Wallonië bestaan er 17 zones, die voor de helft gefinancierd worden door het Waals Gewest, en voor de andere helft door het Europees Sociaal Fonds (ESF). In het Vlaams Gewest bestaan dergelijke zones niet omdat de arbeidsmarkt daar anders in elkaar zit. Voor de financiering van eventuele Brusselse zones was er overleg met de federale overheid, maar de resultaten daarvan waren niet 100% bevredigend voor het Brussels Gewest.

Binnen de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is niet iedereen even enthousiast over de wenselijkheid van zones zonder lange werkloosheid. Volgens sommigen bestaan er al andere maatregelen om langdurig werklozen aan een job te helpen zoals de Activa-maatregel en de dienstencheques.

Lees het volledige artikel in Le Soir (enkel voor abonnees).