Beleidsnieuws

Wijzigingen alternerend leren

Op 4 mei heeft de Vlaamse regering beslist om via een ontwerpbesluit het BVR van 8/07/2016 m.b.t. tot regeling bepaalde aspecten alternerende opleiding te wijzigen. 

De wijziging voorziet in een administratieve verlichting voor de werkgever m.b.t. het RSZ-attest: voor de erkenning van werkplekken zouden SYNTRA Vlaanderen en de sectorale partnerschappen het attest rechtstreeks moeten kunnen opvragen bij de RSZ en de KSZ.

Daarnaast wordt de beroepsprocedure bij de niet-erkenning van een werkplek aangepast: er komt een onderscheid tussen 1) niet-erkenning, 2) opheffing van de erkenning, 3) tijdelijke uitsluiting en 4) definitieve uitsluiting. Bij een beroep tegen een niet-erkenning en een definitieve uitsluiting kan de onderneming tijdens de beroepsprocedure geen overeenkomsten sluiten. Aangezien een beslissing van definitieve uitsluiting wordt genomen bij ernstige feiten, worden tijdens de beroepsprocedure tegen een definitieve uitsluiting de lopende overeenkomsten beëindigd. Bij een beroep tegen de opheffing van de erkenning of tijdelijke uitsluiting kan de onderneming de lopende overeenkomsten in afwachting van een beslissing over het beroep verder uitvoeren. De onderneming kan echter geen nieuwe overeenkomsten sluiten tijdens de beroepsprocedure.

Ten slotte zijn er enkel technische aanpassingen in de modelovereenkomst alternerende opleiding (OAO) voorzien:

  • Vervanging van de term ‘begeleidingsteam’ door de term ‘klassenraad’ voor de leertijd.
  • Het uurrooster van de jongere zal niet meer opgenomen worden in de OAO maar als bijlage bij de overeenkomst.
  • Bedragen vergoeding worden niet meer op te nemen in modelovereenkomst, wel als percentages van GGMMI, dit om een jaarlijkse aanpassing van de modelovereenkomst te voorkomen.
  • De regeling voor woon-werkverkeer wordt gelijkgetrokken met de die voor gewone werknemers in een onderneming.
  • Er wordt een GDPR-provisie voorzien.
  • Het bezorgen van de kopie van de OAO aan SYNTRA Vlaanderen zal voortaan digitaal gebeuren.

De link naar het ontwerpbesluit vindt u hier, voor de toelichtende nota kan u hier terecht.