Publicaties en analyse

Verslag Hoge Raad van de Werkgelegenheid

Nooit eerder waren er in België zo veel mensen aan het werk: ruim 4,5 miljoen, zo blijkt uit het verslag van de Hoge Raad van Werkgelegenheid. In verhouding tot de bevolking van 20 tot 64 jaar, telt ons land echter minder werkenden (68,5 %) dan het gemiddelde van de EU (72,1 %). 

Hoewel de werkgelegenheid de laatste jaren sterk is gestegen, is het verschil met de economisch sterkere EU-landen niet verkleind.

De Raad besluit dat de werkgelegenheidsgraad nog moet worden opgetrokken, vooral bij sommige bevolkingsgroepen. Uit het verslag blijkt dat de doelstelling van 73,2 % waartoe België zich in het kader van de Europa 2020-strategie verbonden heeft, duidelijk buiten bereik ligt. Gelet op de meest recente demografische vooruitzichten, zouden hiervoor tegen 2020 niet minder dan 325 000 banen moeten worden gecreëerd. Dat is veel meer dan waarvan het Federaal Planbureau en de Nationale Bank van België bij ongewijzigd beleid uitgaan.

In zijn verslag formuleert de Raad ook een aantal beleidssuggesties op het vlak van werkgelegenheid, opgebouwd rond drie pijlers. Ten eerste gaat het om activering en integratie van werkzoekenden en inactieven. Ten tweede moet er ingezet worden op opleiding voor allen en voor alle leeftijden. Ten derde moeten er maatregelen genomen worden om de geografische- en beroepsmobiliteit te bevorderen. Deze maatregelen en de volledige analyse kunt u terugvinden in het verslag, bereikbaar via deze link.