Nieuws uit de sector

Vernieuwd werkzoekendenbericht

VDAB lanceerde in juli een volledig nieuw werkzoekendenbericht en een vernieuwde versie van de bijhorende site Arvastat. Daardoor brengen ze voor het eerst alle 287.285 burgers in kaart die zijn ingeschreven bij VDAB.

Met deze vernieuwing wil VDAB maandelijks de dynamiek bij de verschillende groepen belichten. 

In juni waren er 287.285 burgers bij VDAB ingeschreven, waarvan 65% werkzoekend zonder werk, 26% werkend en 8% student of andere. Ten opzichte van juni vorig jaar is er een duidelijke daling van het aantal werkzoekenden zonder werk (-13%), ook het aantal studenten en anderen nam af (-4%). De werkenden zijn toegenomen met 7%. Voor deze drie nieuwe categorieën zijn er in Arvastat tijdreeksen beschikbaar die teruggaan tot 2007. Ook is er informatie beschikbaar over de kenmerken van de profielen. Deze informatie en de werkzoekendengraad kan je nog steeds opzoeken tot op gemeenteniveau. 

De werkzoekenden zonder werk worden vanaf 2017 ingedeeld in drie groepen volgens de dienstverlening die ze krijgen: 'in bemiddeling', 'in opleiding of voortraject' en 'niet inzetbaar op lange termijn'. Binnen de groep van werkzoekenden zonder werk was in juni 2021 75% in bemiddeling bij VDAB, terwijl 12% bezig was met een opleiding of voortraject. 

Meer info leest u hier.