Beleidsnieuws

Verkiezingen 2019: werkloosheid in Brussel en 'wildcards' per partij

In deze verkiezingsspecial maken we een vergelijking tussen de verschillende Nederlandstalige partijen rond een aantal belangrijke thema’s binnen het domein werk. We baseren ons hiervoor op een bevraging door professor Stijn Baert (UGent), de kieswijzer van Bruzz en de partijprogramma’s. BRUZZ vroeg aan de partijen hoe men de werkloosheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil aanpakken. Daarnaast vroegen ze aan waarop de partijen zouden inzetten binnen de beleidsdomeinen werk, handel en economie, indien ze hiervoor een wildcard kregen.

Open Vld wil inzetten op opleiding, vorming en actieve begeleiding enerzijds en het aanmoedigen van ondernemerschap anderzijds. Deeleconomie zien ze als een opportuniteit. Met de wildcard zou Open Vld de gemeenschappen vragen om te investeren in Brussel en de federale overheid om de federale musea in Brussel te renoveren. Deze zorgen namelijk voor veel bezoekers en jobs voor Brusselaars.

N-VA wil prioritair een intensief begeleidingstraject voor elke Brusselse werkzoekende en daarnaast inzetten op duaal leren, levenslang leren, bijscholingen Nederlands en op afspraken met Franstalig onderwijs om hun talenonderwijs te verbeteren. Een joker zou N-VA gebruiken om de werkloosheidsuitkering te beperken tot maximum 2 jaar met in een eerste fase een hogere uitkering die aansluit bij het vroegere loon. Aansluitend moet Actiris samenwerken met OCMW’s om ook leefloners aan het werk te krijgen.

CD&V wil elke Brusselaar aan het werk binnen 10 jaar; hiervoor willen ze een binnenlandse ketjesstage invoeren voor laatstejaars scholieren, het mentorschap voor jonge werkzoekenden stimuleren en competenties valoriseren. Een nauwgezette begeleiding door Actiris zien ze als een must. Met een vrijgeleide zou CD&V de deeleconomie verder promoten om een omslag van ‘Waar kan ik dit kopen?’ naar ‘Waar kan ik dit lenen?’ in het denken van mensen teweeg te brengen.

Groen wil met partnerschappen tussen Actiris en VDAB, (sociale) ondernemingen en burgers inzetten op duurzame en lokale tewerkstelling. Daarnaast willen ze ook investeren in kwaliteitsvol onderwijs en een gericht opleidingsaanbod (inclusief taal-opleidingen en digital skills). Indien ze vrij spel kregen voor een initiatief, zou Groen een nieuwe alliantie met de bouwsector aangaan om massaal in te zetten op isolatie en daarmee drie keer te winnen: meer jobs voor Brusselaars, een lagere energiefactuur en een beter klimaat.

PVDA ziet de huidige daling van de werkloosheid gepaard gaan met een stijging van flexibele, slecht betaalde interimarbeid en nepstatuten en wil daarom inzetten op jobs met volwaardige contracten in toekomstsectoren zoals publieke énergieproductie, openbaar vervoer en isolatie. PVDA zou daarnaast graag via exclusieve industriezones kleine en middelgrote bedrijven meer kansen geven en de beste bouwgronden beter verdelen onder de industrie en bouwpromotoren.

One.brussels - sp.a wil voor elke Brusselse werkzoekende één jobplan met begeleiding op maat via een opleiding of een werkplek met als doel de juiste persoon in de juiste job. Daarbij focussen ze niet alleen op jongeren maar ook op 50-plussers. Met de wildcard zou one.brussels de vele gemeentelijke taksen en niet-transparante lokale belastingen voor bedrijven en zelfstandigen vervangen door eenduidige gewestelijke bedrijfsbelastingen die aanzetten tot duurzaam ondernemen.

Be.one wil de vierdagenweek (met loonbehoud) invoeren om de kloof te dichten tussen werknemers die vaak een fulltime job combineren met overuren (ten koste van hun gezondheid) en werklozen die lijden onder sociale uitsluiting. Op de vraag wat be.one daarnaast nog zou ambiëren, werd niet geantwoord.