Strategie 2030 (GO4Brussels 2030)

In de Brusselse commissievergadering voor economische zaken en tewerkstelling van woensdag 4 december richtte Bianca Debaets (CD&V) zich tot Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) met de vraag naar de krachtlijnen van de nieuwe Strategie 2030 en de significante verschillen met de Strategie 2025. Vervoort bevestigde dat Strategie 2025 wordt verdergezet met dezelfde budgettaire middelen en wil om deze doelstellingen te bereiken de hand reiken naar Vlaanderen en Wallonië.

Vervoort benadrukte dat Strategie 2030 dezelfde contouren zal krijgen als Strategie 2025. Het blijft dus een economische strategie die gericht is op tewerkstelling met dat verschil dat er een dimensie bijkomt die een economische, maatschappelijke en milieutransitie wil realiseren in Brussel. De strategie omvat twee pijlers bestaande uit zeventien doelstellingen. Voor iedere doelstellingen wordt door de bevoegde minister een stuurcomité opgericht dat ondersteuning zal krijgen van betrokken besturen, overheidsdiensten en sociale partners. De begroting 2020 voorziet hiervoor hetzelfde budget als de begroting 2019, namelijk 10 miljoen euro.

De vorderingen van Strategie 2030 zullen jaarlijks worden geëvalueerd in overleg met de sociale partners van de Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Op deze sociale top zullen ook telkens de prioritaire beleidsdomeinen voor het volgende jaar worden besproken. De eerste sociale top vindt plaats op 16 januari 2020. In aanloop naar die top vinden er onderhandelingen plaats zodat de regering, de sociale partners en de gemeenschappen op één lijn zitten. Het BISA (Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse) zal indicatoren opstellen die de follow-up en evaluatie van elke doelstelling in de Strategie kunnen garanderen.

In het kader van de vernieuwde Strategie 2030 pleit BANSPA om een Plan Opleiding 2025 (werktitel) te ontwikkelen, dat ditmaal een volwaardig luik over de Nederlandstalige opleidingen bevat en de steun krijgt van de Vlaamse Regering. Het volledige advies met acht aandachtspunten voor Brusselse en Vlaamse beleidsmakers vindt u hier terug.

Het verslag van de commissie economische zaken kunt u hier lezen.