Nieuws uit de sector

Rupture – documentaire over veerkracht en groei

BD

Op 22 maart gaat de allereerste Bruzz-documentaire 'Rupture' in première op het internationale filmfestival Docville. De film van Zohra Benhammou en Younes Haidar volgt in samenwerking met de Brusselse jeugdorganisatie D'Broej vzw, een groep jongeren uit de Peterboswijk in Anderlecht die een trektocht maken door de Spaanse Pyreneeën.

Regelmatig organiseert de organisatie D’Broej trekkings met jongeren uit meer uitdagende wijken zoals Peterbos in Anderlecht, wijken die geconfronteerd worden met allerlei sociale problematieken zoals armoede, drugsgebruik en geweld. Jongeren uit deze wijken worstelen met deze sociale uitdagingen evenals met het stigma dat als gevolg hiervan op hen rust. Om deze jongeren even te onttrekken aan de leefomstandigheden van hun wijk (Rupture betekent letterlijke breuk), neemt D’Broej deze jongeren mee op een trektocht in de natuur. Tijdens de tochten leren jongeren hun eigen grenzen kennen, respecteren en eventueel verleggen, om hun een nieuw perspectief aan te bieden wanneer zij terugkeren naar hun wijk.

Filmmakers Benhammou en Haidar vertellen in een interview met Bruzz hoe een jeugdwerker en coördinator van D'Broej contact met hen opnam en hen uitnodigde om met hen mee de bergen in te trekken. Dit gaf hen de kans om vast te leggen hoe deze trekking, door weer en wind, een verandering teweeg kon brengen in de mindset van deze jongeren. "We zijn teruggekeerd naar de wijk en zagen dat het goed gaat met de jongeren," vertelt Haidar aan Bruzz. "Sommigen willen zelf jeugdwerker worden, anderen studeren nog of zetten hun eerste stappen op de arbeidsmarkt."

D’Broej organiseert deze trektochten ook in het kader van hun opleidings- en begeleidingstraject ‘AnimAvontuur’ waar enkele weken geleden al een artikel over werd gepubliceerd in onze nieuwsbrief.

Rupture werd geselecteerd voor het internationale filmfestival Docville. De premièrevoorstelling is ondertussen uitverkocht. Om aan de vraag tegemoet te komen, werd daarom een tweede vertoning toegevoegd. Tickets voor deze vertoning zijn te vinden op de website van Docville. De documentaire zal binnenkort ook worden uitgezonden via Bruzz en zal waarschijnlijk worden verspreid worden via vertoningen op scholen, in gemeenschapscentra en in bioscopen.

Meer informatie over de projecten van D’Broej vzw vind je op hun website.