Beleidsnieuws

Opheffing Agentschap Syntra Vlaanderen

In de commissievergadering van de Vlaamse commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie van donderdag 12 maart gaf bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) uitleg bij de opheffing van Syntra Vlaanderen en het standpunt m.b.t. het Vlor-advies ter zake.

Momenteel wordt er een analyse gemaakt van de adviezen van de Vlor, SERV, het Vlaams partnerschap duaal leren en de raad van bestuur van Syntra Vlaanderen en van VDAB. Op basis van die analyse wordt het dossier opnieuw voorgelegd aan de Vlaamse Regering om dusdanig te komen tot een nieuw voorstel van decreet. De minister benadrukt dat de opheffing van Syntra Vlaanderen een efficiëntieoefening is, geen besparingsoperatie. Al het personeel wordt verdeeld over 3 entiteiten: WSE, VDAB en VLAIO.

Om dit proces in goede banen te leiden werd er een transitiecomité opgericht dat de transitie aanstuurt en rapporteert over de opheffing. In de schoot van dat comité zijn er verschillende bilaterale werkgroepen die de transitie (operationeel) voorbereiden en tegelijkertijd de continuïteit van de dienstverlening garanderen. De Vlor formuleert in haar advies de bezorgdheid dat de opheffing van Syntra Vlaanderen kan leiden tot versnippering van de dienstverlening en taken. In dat verband garandeert minister Crevits dat ze het dossier in nauwe samenwerking met minister van onderwijs Weyts opvolgt, net om te voorkomen dat die versnippering zich in de praktijk manifesteert.

Het verslag van de volledige vergadering kan u hier nalezen.

Zoek een artikel