Nieuws uit de sector

Ongelijkheden op de arbeidsmarkt bevestigen nogmaals etnische kloof

Het succes op de de arbeidsmarkt is in België nog voor een groot deel afhankelijk van je herkomst, zo bleek uit het rapport van de derde Socio-economische Monitoring. Volgens Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum, bevestigt dit nogmaals de etnische kloof. 

Ook de Europese Commissie stelde eind mei opnieuw vast dat er op dat vlak nauwelijks vooruitgang is geboekt. “De cijfers zijn weeral uiterst zorgwekkend en dat terwijl België één van de Europese landen is met de meeste oningevulde vacatures. Er is daarom dringend nood aan een gecoördineerd beleid over de verschillende beleidsdomeinen heen om het tij te keren. Het beleid mag een pak ambitieuzer zijn en streven naar concrete resultaten. Het is hoog tijd om werk te maken van een daadkrachtig doelgroepenbeleid” vervolgt hij. 

Het is niet de eerste keer dat België op de vingers wordt getikt door Europa. “Om stappen vooruit te zetten, dienen we uit de vrijblijvendheid te treden. Er is bijvoorbeeld nood aan een bindend kader dat de verschillende sectoren op onze arbeidsmarkt aanzet tot het implementeren van positieve acties met duidelijke doelstellingen en streefcijfers”, gaat hij verder. Zo zijn er bijvoorbeeld talrijke vormen van positieve acties mogelijk waar de overheid haar verantwoordelijkheid kan opnemen om een uiterst scheefgetrokken realiteit recht te trekken.

Volgens Mawungu gaat een duurzaam diversiteitsbeleid bovendien hand in hand met een afdwingbaar handhavingsbeleid inzake discriminatie.  “Wetten moeten niet enkel gemaakt, maar ook uitgevoerd worden. Dat is nu onvoldoende het geval. Het Minderhedenforum en de leden van het platform Praktijktesten NU vragen daarom opnieuw om eindelijk werk te maken van proactieve praktijktesten om alle vormen van discriminatie proactief vast te stellen en te sanctioneren.

Het volledig artikel kan je hier lezen, het rapport van de derde Socio-economische Monitoring kan je hier raadplegen.