Beleidsnieuws

Nieuwe minister van Werk Frémault over begeleiding en controle van werkzoekenden

Dat de uitdagingen om de Brusselse werkloosheid aan te pakken enorm zijn is al lang geen nieuws meer. Céline Fremault (cdH) werd deze week als nieuwe Brusselse minister van Werk direct in de commissie Economische zaken aan de tand gevoeld over hoe zij die moeilijke situatie wil aanpakken.

Er zijn verschillende evoluties die de parlementsleden zorgen baren.

Het wetgevend kader op de begeleiding en controle van werkzoekenden is strenger geworden, met werkloosheidsuitkeringen die afnemen in de tijd, snellere controle en dito schorsingen van werkzoekenden door de RVA. En dat legt druk op werkzoekenden in tijden dat er weinig jobs zijn, sommige cijfers spreken van meer dan 100 kandidaten per vacature in Brussel.

De gewesten worden op termijn ook bevoegd voor de controle van werkzoekenden, en het is onduidelijk hoe dat juist georganiseerd zal worden. Onlangs stelden de Mission locales hun Witboek voor in het Brussels Parlement en één van hun frustraties is dat ze werkzoekende moeten controleren in plaats van begeleiden, dat consulenten louter een verlengstuk worden van RVA-medewerkers. Daarom is er een duidelijk onderscheid nodig tussen die verschillende rollen.

Het is positief dat Actiris de jongerenwerkloosheid stevig wil aanpakken, maar ook andere leeftijdscategorieën mogen niet in de kou blijven staan geven de parlementsleden nog mee aan de minister.

De minister laat er geen twijfel over bestaan: de Brusselse regering schaart zich volledig achter de akkoorden die het al dan niet samen met andere overheden heeft afgesloten, zoals bijvoorbeeld rond de begeleiding en controle van werkzoekenden en de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. Actiris heeft een nieuw beheerscontract en daarbij wordt nog meer dan vroeger ingezet op efficiënte begeleiding van werkzoekenden. Die is broodnodig nodig gezien de grote eisen op de Brusselse arbeidsmarkt. Bij begeleiding horen echter ook verplichtingen van de kant van de werkzoekende. We moeten er daarbij wel over waken dat een te grote druk op iemand die werk zoekt de begeleiding niet schaadt, begeleiding en controle moeten duidelijk gescheiden blijven. Het is nog te vroeg om aan te geven hoe het Brussels Gewest de controlebevoegdheid gestalte zal geven, de bevoegdheid moet immers nog overgeheveld worden, daarvoor is het wachten op initiatieven op het federale niveau.

Frémault staat open om het debat te voeren over de verschillende uitdagingen bij die begeleiding. Volgens een recente studie van de ULB zou de overheveling van bevoegdheden (zoals controle op werkzoekenden) het Brussels Gewest meer gaan kosten omdat er in verhouding meer werkzoekenden zijn in de hoofdstad. De minister heeft de onderzoekers alvast uitgenodigd op haar kabinet om daar die discussie verder te zetten.

Voorlopig verslag van de interpellaties en mondelinge vragen in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement p.2-14