Beleidsnieuws

Mentoring naar Werk

Op de ministerraad van de Vlaamse regering van 15 november 2019 lanceerde Vlaams minister van Economie, Werk en Sociale Economie, Hilde Crevits (CD&V), een VDAB-projectoproep om werkzoekenden met een migratieachtergrond aan het werk te helpen. Het project valt onder de noemer Mentoring naar Werk en heeft als doel om de kloof tot de arbeidsmarkt voor deze groep werkzoekenden te dichten. Crevits is nog op zoek naar organisaties om deze doelgroep mee te ondersteunen vanuit de rol van mentor-coach.

Deze VDAB-oproep is specifiek gericht aan anderstalige personen met een migratieachtergrond omdat de tewerkstellingsgraad van deze doelgroep in België al jaren tussen de 40 en 50 procent schommelt. België bengelt daarbij aan de staart van Europa. Dit probleem is ook vastgesteld bij hooggeschoolde personen uit deze doelgroep waarbij slechts 45 procent na vijf jaar een job vindt. Zij nemen dan ook vaak laaggeschoolde jobs voor hun rekening.

De deelnemers aan dit project, mentees genoemd, krijgen een mentor aangewezen die hen moet begeleiden naar de arbeidsmarkt. Deze mentoren hebben kennis van de Vlaamse arbeidsmarkt en brengen de Vlaamse arbeidscultuur bij de mentees over. Daarnaast wordt er ook steeds een organisatie aangesteld als mentor-coach om het geheel professioneel te omkaderen. VDAB wil hiermee het draagvlak van de werkvloeren vergroten om deze doelgroep op te nemen in hun werknemersbestand. Crevits baseert deze projectuitwerking op de positieve resultaten van een een-op-eenbegeleiding in het buitenland.

Crevits trekt in totaal 3,1 miljoen euro uit voor deze mentorprojecten en schat daarmee een kleine 800 werkzoekenden te bereiken. De oproep voor organisaties wordt opengesteld in november 2019. De volledige oproep ‘mentoring naar werk’ van VDAB is terug te vinden op de website van de Vlaamse regering via deze link