Nieuws uit de sector

Maatwerkbedrijven in Brussel

hub.brussels

Er zijn 13 maatwerkbedrijven (MB) met maatschappelijke zetel in Brussel, waaronder één Nederlandstalig, TWI. Ze hebben samen 2.000 mensen in dienst, waaronder 1.600 werknemers met een handicap, en 400 begeleiders.

Tegenwoordig wordt veel werk zoals drukwerk, het versturen van mailings, en productverpakking, versast naar het buitenland, meestal om "economische redenen". Want concurreren op het vlak van prijs met sommige buitenlandse bedrijven lijkt een quasi onmogelijke taak. Maar dat is zonder rekening te houden met alle voordelen en kosten die bespaard kunnen worden door lokaal eenvoudige taken uit te besteden. Een project uitbesteden aan een maatwerkbedrijf biedt twee grote voordelen: enerzijds stimuleer je de tewerkstelling van mensen met een handicap, en anderzijds maak je gebruik van lokale bedrijven, wat (onder meer) een positief effect heeft op je ecologische voetafdruk en je logistieke kosten drukt.

De 13 Brusselse maatwerkbedrijven zijn commercieel autonoom. Zij hebben een sociaal doel en commercieel gezien werken ze op dezelfde manier als andere bedrijven, met een vergelijkbare kwaliteit van dienstverlening en met winstgevendheid, zodat ze de jobs die die ze bieden aan werknemers met een handicap blijvend kunnen waarborgen.

Maatwerkbedrijven kunnen diensten leveren voor ongeveer 60 verschillende soorten werk: verpakking en/of behandeling van goederen (voeding), elektrische en mechanische assemblage, mailings, ambachtelijk werk, catering, schoonmaakwerk, timmerwerk, documentbeheer, enzovoort. Heel wat kmo's en grote bedrijven die in het Gewest gevestigd zijn, maken gebruik van een MB: Solvay bijvoorbeeld doet een beroep op een MB voor tuinieren, Brussels Beer Project voor de logistiek en opslag van bepaalde producten.

Binnen een MB heb je twee profielen: de begeleiders en de werknemers met een handicap. De begeleiders beschikken over het algemeen over professionele vaardigheden (bv. drukkerij) en/of 'sociale' vaardigheden die hen in staat stellen om de kwaliteit van het werk en het welzijn van de werknemers te garanderen. De werknemers met een handicap hebben allemaal een erkenning van de PHARE-dienst van COCOF. Het zijn dus de overheidsinstanties die beslissen wie voldoet aan de handicapvoorwaarden om in een MB te werken.

Febrap, de federatie van de maatwerkbedrijven, heeft de website Onze stiel uw steun gecreëerd, bedoeld voor elk bedrijf dat meer wil weten over maatwerkbedrijven. Op de site vind je getuigenissen van bedrijven die met een MB hebben gewerkt, een volledige lijst van de sectoren waarin MB's actief zijn, een voorstelling van elke Brusselse MB's met vermelding van hun contactgegevens.

Lees het volledige bericht op hub.brussels.