Beleidsnieuws

Langdurig werklozen met een handicap naar werk toe

BE

De federale regering geeft met een nieuwe maatregel langdurig werkloze mensen met een handicap een duwtje in de rug om zonder financieel risico terug aan het werk te gaan. Ze kunnen onder bepaalde voorwaarden gedurende 2 jaar genieten van hogere vrijstellingen op hun inkomen uit arbeid.

Veel mensen met een handicap die een inkomensvervangende tegemoetkoming ontvangen, kijken aan tegen een hoger risico op armoede en sociale uitsluiting. Ze hebben schrik op de arbeidsmarkt te gaan omdat ze niet zeker zijn hun job langdurig te kunnen behouden. Ze vrezen ook hun tegemoetkoming te verliezen door te hoge arbeidsinkomsten. Tot voor kort zag wie een inkomensvervangende tegemoetkoming krijgt en zijn inkomen met 20% zag stijgen t.o.v. het vorige jaar, zijn tegemoetkoming normaal gezien automatisch verlaagd op 1 januari van het volgende jaar.

Om deze remmende factor op arbeidsmarktparticipatie weg te nemen, besloot de federale regering om de combinatie van een inkomensvervangende tegemoetkoming met arbeidsinkomsten te vergemakkelijken voor wie terug aan de slag gaat na minstens twee jaar inactiviteit. Voor hen zal er gedurende 2 jaar een hogere vrijstelling zijn op de arbeidsinkomsten bij de berekening van de inkomensvervangende tegemoetkoming. Deze tegemoetkoming wordt uitgekeerd door de Directie-generaal Personen met een handicap (FOD Sociale Zekerheid), die de nieuwe maatregel uit het gepubliceerde Koninklijk Besluit zal toepassen. Dit geldt zowel voor werknemers, ambtenaren, als zelfstandigen.

Meer informatie over de voorwaarden, procedure, uitvoering en de vaak gestelde vragen lees je op Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid.