Publicaties en analyse

Jaarverslag 2018 Actiris – Activiteitenverslag Actiris/Bruxelles Formation

In het jaarverslag 2018 van Actiris wordt een balans opgemaakt van de resultaten die Actiris het afgelopen jaar heeft weten te boeken. Hieruit hebben ze niet alleen kunnen afleiden op welke vlakken ze successen hebben geboekt, maar vooral ook op welke vlakken nog verbetering mogelijk is.

Het verslag is opgebouwd uit acht delen:

  • Een inleidende jaaranalyse door Grégor Chapelle (directeur-generaal) en Caroline Mancel (adjunct-directeur-generaal)
  • Cijfermatige weergave van de verschillende doelgroepen
  • Opsomming knelpuntberoepen
  • Weergave van de Brusselse arbeidsmarkt
  • Overzicht partners
  • Standpunt van de werkgevers
  • Hoe zit het met de controle op beschikbaarheid?
  • Hoe vinden werkzoekenden Actiris terug?

Grégor Chapelle ziet vooral een belangrijke trend in de verdere daling van de Brusselse werkloosheid. Als werkpunten schuift hij ten eerste de opleidingstrajecten naar voren die op maat van de werkgevers moeten gemaakt worden. Ten tweede wil hij nieuwe projecten opstarten om jongeren opnieuw te bereiken.

Caroline Mancel legt in het jaarverslag voornamelijk de nadruk op de versterkte samenwerking met VDAB Brussel. Via deze samenwerking steeg het aantal Brusselaars gestaag dat naar Vlaanderen gaat werken. Naar de toekomst toe hopen ze deze trend nog verder te stimuleren.

Het volledige jaarverslag kunt u hier terugvinden.

In samenwerking met Bruxelles Formation heeft Actiris ook een activiteitenverslag 2018 gepubliceerd. Op basis van tien pijlers worden de acties en het gekruist beleid tussen deze twee instellingen uit de doeken gedaan. Verder blikken ze ook al even naar de toekomst.

Sinds 2018 is de samenwerking van Actiris en Bruxelles Formation van start gegaan, waarbij beiden een gemeenschappelijk deel in de beheerscontracten opnemen. Deze manier van samenwerken tussen deze twee instellingen heeft als doel om de opleidingstrajecten en de verdere doorstroming naar de arbeidsmarkt beter te laten verlopen. Uit het verslag blijkt dan ook dat het aantal werkzoekenden die sinds 2014 een opleiding hebben gevolgd, continu is toegenomen in het Brusselse Gewest. Dat was een van de belangrijkste doelstellingen van het Plan Opleiding 2020 van de Brusselse regering. Verder zijn ook het aantal jongeren dat deeltijds onderwijs volgt en het aantal werknemers dat een opleiding volgt, toegenomen en werden er meer titels van beroepsbekwaamheid uitgereikt.

Het volledige activiteitenverslag kunt hier terugvinden.