Beleidsnieuws

Inschakelingscontract

Volgens de Europese Jongerengarantie moeten jongeren onder de vijfentwintig jaar binnen de vier maanden na het verlaten van de schoolbanken een job, stage of opleiding aangeboden krijgen. In Brussel worden deze jongeren bij Actiris begeleid naar één van de drieduizend opleidingsplaatsen, tweeduizend stageplaatsen of duizend jobs. De nieuwe inschakelingscontracten zullen deel uitmaken van deze duizend jobs. 

Het inschakelingscontract is een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur (twaalf maanden), gesubsidieerd door het Brussels gewest. Jonge werkzoekenden die, ondanks hun inspanningen, nog geen job gevonden hebben kunnen op die manier een eerste werkervaring en competenties verwerven om nadien door te stromen naar een kwalitatieve en duurzame tewerkstelling. Dit inschakelingscontract zou reeds van start gaan op 1 juli 2016. Tijdens het tweede semester van 2016 wordt verwacht dat zo'n 250 à 300 inschakelingscontracten zullen worden afgesloten. 

In eerste instantie zal het inschakelingscontract enkel gebruikt kunnen worden door werkgevers in de openbare sector en de non-profitsector. 

Het inschakelingscontract past binnen het juridische en administratieve kader van de Gesubsidieerde Contractuelen. Daarom noemen sommigen het  de inschakelings-GECO. Vzw's en openbare instellingen zullen per inschakelings-GECO een premie ontvangen van 27.000 euro per jaar. Lokale overheden krijgen hiervoor 24.000 euro. Ook de vermindering inzake socialezekerheidsbijdragen voor GECO blijven gelden. Het Brussels gewest voorziet hiervoor in 2016 een budget van 5.529.000 euro. 

Meer informatie vind je op de website van 1819.