Nieuws uit de sector

Het Beroepenpunt: Werking en visie op de toekomst

Beroepenpunt

Recent heeft de directie van het Beroepenpunt de visie voor de komende jaren geformuleerd en de daarbij horende strategische doelstellingen vastgelegd. Het Beroepenpunt bestaat sinds maart 2018 en is strategisch gehuisvest op de begane grond van de Astrotoren waar ook Actiris en de VDAB hun kantoren hebben. De missie bestaat uit het informeren en adviseren van Brusselaars met vragen rond 5 thema’s: Leren, Werken, Bewegen, Ondernemen en Kiezen.

Daarvoor wordt er samengewerkt met derden die een actieve rol vervullen in de werking. De organisatie verleent in samenwerking met veel partners drie diensten: een documentatiecentrum en multimediaruimte, individueel advies en collectieve groepsactiviteiten. Het Beroepenpunt is vrij toegankelijk zonder afspraak, gratis en anoniem. Laagdrempeligheid is namelijk één van de belangrijkste uitgangspunten van het concept van het Beroepenpunt dat eveneens bestaat in andere grote steden, waaronder Parijs. De verschillende Beroepenpunten maken deel uit van een gezamenlijk internationaal netwerk.

Na een daling van de bezoekersaantallen in de coronajaren hebben de consulenten van het Beroepenpunt in 2023 in totaal 28.977 individuele adviesgesprekken gevoerd. Samen met de 27.121 bezoekers van collectieve informatie-sessies, zijn er afgelopen jaar dus 56.098 mensen naar het Beroepenpunt gekomen.

De visie voor de toekomst is de Brusselse referentie te worden voor Brusselaars die op zoek zijn naar informatie en advies bij het vormgeven van hun toekomst dankzij een multi-partenariale werking gericht op de toekomst en op de wereld. De strategische doelstellingen zijn: 1) optimaliseren van de multi-partenariale dynamiek voor een grotere efficiëntie, 2) een Beroepenpunt-reflex creëren bij Brusselaars die op zoek zijn naar advies en informatie over beroepsmogelijkheden op elk moment in hun leven, 3) expertise van de adviseurs van het Beroepenpunt uitbreiden in functie van de nieuwe tendensen en beroepen op de arbeidsmarkt, 4) de besturingsmechanismen aanpassen om zo in aanmerking te komen voor bijkomende financieringsmogelijkheden en samenwerkingen met andere actoren van het ecosysteem van beroeps(her)oriëntatie.

In 2024 lanceert het Beroepenpunt gefaseerd een nieuwe website. Deze zal drie interface-talen hebben en op termijn informatie over zowel het Nederlandstalige als Franstalige opleidingsaanbod bevatten dat vanuit Dorifor aangeleverd zal worden. Nederlands en Frans zijn de twee officiële talen van de consulenten van het Beroepenpunt die daarnaast ook vele andere talen inzetten om het publiek zo goed mogelijk te informeren. 

Voor het aanleveren van flyers voor het documentatiecentrum of voor informatie over nieuwe initiatieven, is de contactpersoon Romain De Fosset (Romain.Defosset@cdm-bp.brussels). Voor de organisatie van collectieve infosessies is de contactpersoon: Matthias Vandendaele (Matthias.Vandendaele@cdm-bp.brussels). Indien uw organisatie de nieuwe partnernieuwsbrief van het Beroepenpunt wenst te ontvangen, stuur dan een mail naar: communication@cdm-bp.brussels.