Duaal Leren krijgt groen licht in plenaire vergadering

Nadat het ontwerp van decreet Duaal Leren op 1 maart 2018 werd goedgekeurd door de Commissies Onderwijs en Economie, Werk, Sociale Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid (zie Tracé Brussel Nieuws), volgde op 21 maart de bespreking en stemming in de plenaire vergadering. 

Tijdens de bespreking namen Axel Ronse (N-VA) uit de Commissie Werk en Koen Daniëls (N-VA) uit de Commissie Onderwijs het woord. Zij noemden het ontwerp van decreet historisch omdat het leren op de werkvloer eindelijk als een volwaardig traject erkend wordt. 

Ook andere leden uit beide commissies namen het woord. Jos de Meyer (CD&V) gaf verdere toelichting bij de aanloopfase, het traject voor jongeren die nog niet klaar zijn voor het eigenlijke Duaal Leren. Ann Brusseel en Emmily Talpe (beide Open VLD) benadrukten dat er sinds eerdere besprekingen veel inspanningen zijn geleverd om tegemoet te komen aan bekommernissen op het terrein. Het was bijvoorbeeld niet evident de onderwijs- en bedrijfswereld goed op elkaar af te stemmen. De commissieleden stellen ook dat er voldoende inspanningen zullen geleverd worden om eventuele kinderziektes in het systeem op te sporen en te remediëren. 

Volgens Bart Van Malderen (sp.a) blijven nog teveel zaken vaag, bijvoorbeeld  de vorm die de bijstand aan de mentoren zal aannemen, de concrete werkverdeling in de praktijk en de ondersteuning van kwetsbare jongeren. 

De fracties van N-Va, CD&V en Open VLD schaarden zich achter het ontwerp van decreet. Sp.a onthield zich. In totaal namen 91 leden aan de stemming deel, waarvan er 71 voor het ontwerp van decreet stemden en 20 zich onthielden. Het decreet werd dus aangenomen. 

De definitieve tekst wordt nu afgewerkt en naar de Vlaamse Regering gestuurd, die deze zal bekrachtigen en laat publiceren in het Belgisch Staatsblad. 

Het videoverslag vindt u hier