Beleidsnieuws

Duaal leren in hoger onderwijs en NAFT

In de commissie Onderwijs van het Vlaams parlement (5 maart 2020) stelde Brecht Warnez (CD&V) vragen over de stand van zaken en ambities inzake de uitbreiding van duaal leren naar het hoger onderwijs.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) lichtte toe dat het regelgevend kader voor de organieke implementatie zal worden uitgewerkt na evaluatie van de recent gestarte proeftuinen. De inwerkingtreding van de regelgeving voor duaal leren wordt voorzien in 2022. Intussen worden de proeftuinen van nabij opgevolgd door het departement Onderwijs en Vorming en geflankeerd door een lerend netwerk om maximaal leeropportuniteiten te creëren vanuit de ervaringen in het secundair onderwijs. Anderzijds hoopt de minister dat de uitrol van duaal leren binnen het hoger onderwijs een positief effect heeft op de beeldvorming en zo bijdraagt aan de versterking van duaal leren in het secundair onderwijs.

In diezelfde commissie kwamen op initiatief van Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman ook een aantal pijnpunten inzake de Naadloos Flexibele Trajecten (NAFT) ter sprake, zoals de wachttijden en het gebrek aan garanties voor een voltijdse invulling. Beide zaken vormen ook in de Brusselse context een fundamenteel probleem, waardoor CLW’s terughoudend zijn om aan te melden voor NAFT. In zijn antwoord geeft minister Weyts aan dat er overleg wordt gevoerd met minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) inzake een referentiekader om de kwaliteit van de NAFT-trajecten te bewaken. Weyts sprak voorts de intentie van een decretale verankering van het voltijds engagement uit. Dit moet ertoe leiden dat leerlingen, ook het deeltijds onderwijs, maximaal gebruik kunnen maken van een aanbod dat aansluit bij hun behoefte. In het verlengde van de discussie werden ook de grote bezorgdheden uit het werkveld omtrent de inkanteling van leren en werken binnen duaal leren nog eens onder de aandacht gebracht. Er blijft echter grote onduidelijkheid bestaan over de richting waarin dit zal evolueren.  

Het verslag van de volledige vergadering kunt u hier nalezen.