Nieuws uit de sector

Digitale Inclusie Conferentie 2024

EUR

Op 13 en 14 maart kwamen deskundigen, beleidsmakers en belanghebbenden in Brussel samen voor een conferentie over digitale inclusie, georganiseerd onder het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Onder het centrale thema “Bouwen aan inclusieve trajecten voor betere digitale diensten” werden verschillende vraagstukken besproken en toekomstgerichte oplossingen voorgesteld om de digitale uitsluiting te overbruggen en gelijke toegang tot digitale diensten voor iedereen te waarborgen.

De conferentie met lezingen, interactieve panelgesprekken en grensoverschrijdende uitwisselingen, werd gekenmerkt door uitgebreide keynotes van deskundigen. Professor Alexander van Deursen van de Universiteit Twente, een autoriteit op het gebied van digitale ongelijkheid, en Saskia Van Uffelen, expert in de digitale transformatie als Manager Digital & Be The Change Agoria, openden beide dagen met presentaties die aanzetten tot reflectie en discussie.

Tijdens de workshops en presentaties werden aanbevelingen geformuleerd om digitale inclusie te bevorderen. Deze omvatten onder meer het waarborgen van digitale toegang tot openbare diensten voor alle Europese Burgers, met behoud van flexibele communicatiekanalen met overheidsinstanties. De conferentie riep ook op tot wetgevende maatregelen ter bescherming van digitale rechten, het verkennen van de mogelijkheden van artificiële intelligentie om sociale rechten te automatiseren en het minimaliseren van niet-opgenomen financiële voordelen zoals de Jobbonus of sociaal internetaanbod in Vlaanderen. Daarnaast werd het belang onderlijnd van het optimaliseren van structurele financiering voor duurzame digitale inclusie-initiatieven.

Hierbij werd benadrukt dat de digitale uitdagingen van vandaag en morgen niet zullen verdwijnen met de oudere generatie, maar eerder zullen evolueren en mogelijk complexer worden in de toekomst. Om deze uitdagingen aan te pakken, is het cruciaal om te investeren in de ontwikkeling van inclusieve digitale trajecten die alle individuen in staat stellen om actief deel te nemen aan de steeds veranderende digitale wereld.

De conferentie werd beëindigd met een duidelijke belofte om de ingezette initiatieven verder te verfijnen en te pleiten bij beleidsmakers voor een voortdurende focus op digitale inclusie. Het belang van blijvende inspanningen om een digitale samenleving te creëren waarin niemand wordt achtergelaten, stond prioritair.

Na deze inspirerende tweedaagse, werd iedereen uitgenodigd om deel te nemen aan de Digitale Lente 2024 in Brussel. Op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart organiseert Paradigm de vierde editie van dit festival in Tour & Taxis. Het evenement biedt een interactieve en ambitieuze omgeving om verder te verkennen en te leren over digitale inclusie. Iedereen is welkom en kan er belangrijke spelers ontmoeten die betrokken zijn bij de digitale ontwikkelingen van het Brusselse Gewest. Het gemeenschappelijke doel is samen te bouwen aan een inclusieve digitale toekomst voor iedereen.

Meer informatie over deze tweedaagse lees je in Digitale Lente 2024 | Brulocalis.