Nieuws uit de sector

Digibanken verlengd

digipunt

De eerste digibanken draaien al twee jaar succesvol op volle toeren, en de Vlaamse overheid heeft dan ook beslist het project Digibanken te verlengen met anderhalf jaar tot juli 2026.

In Brussel bestaat het project uit twee luiken. Het eerste luik Digibanken wordt gefinancierd vanuit het Vlaams departement Werk en Sociale Economie, en richt zich tot werkzoekenden. Het twee luik ‘Alle Brusselaars digitaal’ wordt gefinancierd vanuit de Vlaamse Gemeenschapscommissie en richt zich tot alle Brusselaars.

De verlenging van het eerste luik geeft de digibanken ademruimte om na de lokale verkiezingen van oktober 2024 te werken aan de verduurzaming van hun werking. Dit laatste is cruciaal voor het voortbestaan van de digibanken, aangezien na deze verlenging geen verdere projectmiddelen meer beschikbaar zullen zijn.

In de projecten Digibanken zijn de digipunten de locaties in Vlaanderen en Brussel waar mensen terecht kunnen met hun digitale vragen, opleidingen of workshops rond digitale vaardigheden en het lenen van laptops, schermen en andere hardware. In Brussel kan men in 8 digipunten terecht.

De 54 digibanken konden tot en met 13 oktober een dossier indienen waarin ze hun verlenging motiveerden, en aangaven welke ambitie het partnerschap zichzelf wilde opleggen voor de nieuwe periode. Uiteindelijk werd er door 53 projecten ook effectief een verlenging aangevraagd. Van deze 53 dossiers kregen 47 een positieve evaluatie.

U vindt meer details op de website van Digibanken Vlaanderen.