Nieuws uit de sector

Dertig jaar CEFA's in Brussel

Donderdag vierden de vijf Brusselse CEFA's (Centre d'Education et de formation en Alternance) feest. Al dertig jaar leiden ze jongeren op in het Franstalig systeem voor Leren en Werken in het Brussels hoofdstedelijk gewest. Er werd veel bereikt maar er blijven nog heel wat uitdagingen. Het verder uitbreiden van samenwerkingen met werkgevers, sectorfondsen, Actiris, Bruxelles Formation en de verschillende overheden en beleidsactoren blijft een prioriteit. 

Minister van het Franstalig onderwijs Joëlle Milquet (Cdh) onderstreepte in haar introductie dat het versterken van het Leren en Werken bovenaan haar prioriteitenlijst prijkt. Verschillende beleidsniveau’s werken aan een vereenvoudiging van het statuut en vormen partnerschappen om de trajecten alternerend leren als een volwaardige leerweg op de kaart te zetten. Het nieuwe Instance Bassin Enseignement qualifiant - Formation - Emploi Bruxelloise (IB EFE Bruxelles) toetst alternerend leren én overige beroepsopleidingen, studies en vormingen coherent af aan de noden van de arbeidsmarkt. Er wordt ook een ‘OFFA’ (Office Francophone de la Formation en Alternance ) opgericht dat o.a. zal inzetten op de promotie van Leren en Werken en het transparanter maken van de tewerkstellingsmogelijkheden binnen dit kader. Het wordt het aanspreekpunt voor vragen van werkgevers en scholen en zou na 1 september 2016 de CAI (contrat d’apprentissage industrie) regisseren. De minister bereikte deze week ook een akkoord met Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Dit akkoord moet er voor zorgen dat leerkrachten uit het Nederlandstalig onderwijs makkelijker tewerkgesteld kunnen worden als Immersie-leerkracht binnen het Franstalig onderwijs. Taalachterstand blijkt immers één van de drempels voor jonge werkzoekenden om een job te vinden. 

Verder werd het onderzoek van ULB-METICES voorgesteld over de trajecten van jongeren die school hebben gelopen in een CEFA en bij EFPME (Espace Formation PME). Daaruit blijkt dat de jongeren die vlot hun weg vinden op de arbeidsmarkt vaak meerderjarig zijn, meerdere jaren afwerkten in hun alternerende opleidingen of hun secundair diploma behaalden. De studie zal binnenkort integraal te lezen zijn op de website www.cza-bxl.be

Tenslotte werden specifieke partnerschappen toegelicht. ‘Carrefour Jeunes’ is een nieuw informatieplatform voor jongeren dat de CEFA’s, opleidingen ‘Promotion sociale’, EFPME, Actiris, Phare verenigt. Er wordt een gezamenlijk onthaal voorzien waarbij jongeren die zich inschrijven bij Actiris informatie krijgen over jobmogelijkheden in het BHG, trajecten naar werk, opleidingstrajecten binnen onderwijs en binnen beroepsopleidingen voor werkzoekenden.