Pers

Brusselse werkloosheid daalt, vacatureaanbod verdubbelt

Het Brussels Gewest telde eind september 88.260 werkzoekenden en had een werkloosheidsgraad van 15,4%. Dit komt neer op een daling 3.625 personen op jaarbasis (-3,9%). De daling was voornamelijk merkbaar bij de jongeren: 9.311 jonge werkzoekenden, 1.139 personen minder dan een jaar geleden (-10,9%). De jongerenwerkloosheidsgraad bedraagt nu 24,1%.

Actiris ontving de afgelopen maand 6.034 vacatures rechtstreeks, bijna twee keer zo veel als september vorig jaar. Ook zonder rekening te houden met de werkaanbiedingen van het interim-type blijft het duidelijk een hoger aantal dan in september 2020 (+49,0%) en in vergelijking met september 2019 (+23,2%). Een bijzonder bemoedigend cijfer dat de herstelde arbeidsmarkt weerspiegelt, maar dat ook verklaard kan worden doordat Actiris werkaanbiedingen beter registreert.

Sinds september trekt Actiris werkaanbiedingen van VDAB erbij volgens bredere criteria dan daarvoor het geval was: geen beperking meer tot knelpuntberoepen, tot werkaanbiedingen langer geopend dan 40 dagen, of tot werkplaats in het Brussels Gewest of de Rand. Dit heeft geleid tot een sterke stijging van het aantal werkaanbiedingen dat via de VDAB werd ontvangen. In september ging het om 103.282 werkaanbiedingen, een vertienvoudiging in vergelijking met september 2020. Hierdoor is dus ook het totale aantal werkaanbiedingen (inclusief de via de VDAB en Forem en partnersites ontvangen werkaanbiedingen) sterk gestegen.

Lees hier het volledig persbericht van Actiris, Bekijk het filmpje op Youtube.