Brusselse begroting 2014 voor tewerkstelling

Op dinsdag 26 november 2013 werd binnen de Commissie Economische Zaken van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement het budget 2014 inzake tewerkstelling besproken. De bespreking ging van start met een uiteenzetting door minister Fremault waarin zij benadrukte in 2014 de lopende acties voor de begeleiding van werkzoekenden te willen verderzetten, maar ook nieuwigheden, die deels het gevolg zijn van de 6e staatshervorming, te lanceren.

De begroting, die met 7.6 miljoen euro verhoogd werd, zal prioritair besteed worden aan 6 domeinen:

  1. Een versterking van de begeleiding van werkzoekenden, met focus op jongeren: de begroting voorziet onder meer middelen voor de extra aanwerving van 10 VTE voor de dienst Youth Guarantee van Actiris. Daarnaast zal binnenkort ook een speciale begeleidingsdienst voor herintreedsters worden opgericht.
  2. Een stijging van het budget voor partnerships: meer middelen worden vrijgemaakt voor de begeleiding van werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (door de Lokale Werkwinkels en de Mission Locales) en nieuwe initiatieven die zelfstandig ondernemerschap beogen en de problematiek van diploma-erkenning aanpakken worden ontwikkeld.
  3. Een optimalisatie van de synergiën tewerkstelling-opleiding: het Gewest zal verder investeren in taalopleidingen, maar voorziet ook middelen voor de uitbreiding van de activiteiten van de beroepenreferentiecentra en de uitbouw van het nieuwe BRC beezy.brussels dat focust op stadsberoepen en openbare ambten. Daarnaast wordt de samenwerking met VDAB uitgebreid naar enkele verder gelegen Vlaamse gemeenten zoals Aalst, Machelen of Leuven.
  4. Een grotere steun voor de sociale economie en de activiteitencoöperatieven: de begroting voorziet een toename van het bedrag voor sociale economie en financiert en erkent zo 90 projecten.
  5. De bestrijding van discriminatie en bevordering van diversiteit: speciale aandacht gaat uit naar personen met een handicap met de oprichting van een adviesdienst voor werkgevers binnen de cel diversiteit van Actiris.
  6. Extra steun voor kinderopvang: binnen het kader van de New Deal worden 150 GECO’s (130 Franstalige en 20 Nederlandstalige) binnen de kinderopvang gesubsidieerd die aan 1000 extra kinderen opvang bieden.

Lees het volledige verslag van de commissie op http://www.weblex.irisnet.be/data/crb/doc/2013-14/124167/images.pdf (p.202-237)