Beleidsnieuws

Begeleidingstrajecten voor ex-gedetineerden

Hannelore Goeman (sp.a) stelde in de commissie voor Economische Zaken en Tewerkstelling van 19 april 2018 een mondelinge vraag aan Brussels minister van Werk Didier Gosuin (DéFI) rond het arbeidsbemiddelingsaanbod voor ex-gedetineerden. 

Sinds 2009 begeleidt Actiris, samen met de vzw’s Après en Groep Intro, ex-gedetineerden en gedetineerde werkzoekenden op het einde van hun gevangenisstraf binnen de maatregel begeleiding van specifieke doelgroepen.

Voor de periode 2017-2020 werden drie nieuwe partnerschappen gesloten, meer bepaald met de vzw’s Dispositif Relais, Casablanco en Jes. Meestal bezoeken de partners de gedetineerden in de gevangenis. Alleen Casablanco ontmoet de personen pas nadat ze vrijgekomen zijn.

De begeleiding van de ex-gedetineerden omvat hulp met het opstellen van hun cv, hun concrete zoektocht naar werk en de selectie van vacatures die met hun behoeften en competenties overeenstemmen. Deze dienstverlening sluit aan op de aanvraag tot voorwaardelijke vrijlating.

Als de gedetineerde ver van de arbeidsmarkt verwijderd is, gaat de eerste aandacht naar het versterken van competenties en het aanpakken van drempels van psychologische, medische of sociale aard.

In 2017 werden 465 herinschakelingstrajecten aangeboden aan gedetineerden in het kader van de maatregel begeleiding van specifieke doelgroepen.

Het verslag van de mondelinge vraag vindt u hier, vanaf p. 6.