Opinie en advies

ACV Jongeren willen doorlichting stagekluwen

ACV Jongeren pleitte vorige week voor een doorlichting van het stagekluwen. Dit in reactie op de recente aanbevelingen die de Europese Commissie deed om de kwaliteit van stages voor jonge werkzoekenden te verbeteren. Die kwaliteit was namelijk in een slecht daglicht geraakt door de resultaten van het Eurobarometer-onderzoek, die de tekorten in werkomstandigheden en leerinhoud van stages blootleggen.

Het ACV klaagt het vaak zeer wazige statuut van een stagiair aan en is permanent op zijn hoede om potentiële verdringing van reguliere arbeidsplaatsen door goedkope stagiairs te voorkomen. Het ACV ziet ook een breder maatschappelijk probleem. Niet iedereen kan zich een onbetaalde stage veroorloven om zijn cv op te smukken.

Om deze redenen dringt ACV Jongeren aan op een snelle implementatie van de Europese aanbevelingen en een doorlichting van het stagekluwen. Op dit moment telt Vlaanderen namelijk meer dan dertig vormen van stages. Dit zonder de onbetaalde stages die volledig onder de radar zitten.