Beleidsnieuws

Activa-premie

BP

In de Brusselse commissie voor Economische Zaken en Tewerkstelling van 21 maart stonden de Activa-premie en een vraag van Clémentine Barzin (MR) over de ‘verbrusseling’ ervan op de agenda. Brussels minister van Werk en Beroepsopleiding, Bernard Clerfayt (DéFI), gaf een toelichting vanuit de studie die Idea Consult uitvoerde.

Minister Clerfayt: “Sinds de creatie van de Activa-premie is het de op een na meest gebruikte regionale werkgelegenheidssteun. Bovendien profiteert een aanzienlijk aantal bedrijven van deze maatregel: in totaal hebben 8.176 bedrijven tussen 2017 en 2021 gebruik gemaakt van ten minste één Activa-contract. Ook al zijn er parttime Activa-premies, de overgrote meerderheid is voor driekwart parttime, waardoor de werkzoekende echte professionele ervaring kan opdoen.”

Wel heeft de studie een aantal verbeterpunten opgelijst. Ondanks de criteria om in aanmerking te komen voor de maatregel, die een grote diversiteit aan werkzoekendenprofielen bestrijken, lijkt het erop dat personen die het verst van de arbeidsmarkt verwijderd zijn, minder door dit systeem worden geholpen. Daarom wordt er voorgesteld om extra financiële versterking voor laaggekwalificeerde jongeren en oudere werknemers te voorzien.

Daarnaast benadrukt het onderzoek ook dat te veel bedrijven het mechanisme niet (voldoende) kennen. Als een werkzoekende zich met het certificaat aanbiedt, maken bedrijven vaak geen gebruik van deze mogelijkheid, omdat ze niet op de hoogte zijn van de bijbehorende voorwaarden. Men stelt vast dat in 2022 83.003 attesten werden aangereikt aan de 150.000 werkzoekenden op jaarbasis bij Actiris. In werkelijkheid profiteerden echter slechts 4.730 werkzoekenden van een activeringsvergoeding. 22% van de begunstigden was jonger dan 30 jaar, terwijl 31% ouder was dan 50 jaar. In 2023 bedroeg het aantal uitgereikte certificaten 86.786, maar slechts 4.762 werkzoekenden genoten van een activeringsvergoeding. 28% van de begunstigden was jonger dan 30 jaar en 27% ouder dan 50 jaar.

Minister Clerfayt: “Dit lage activeringspercentage zal de kern vormen van het communicatieplan dat Actiris overweegt met het oog op de hervorming van de werkgelegenheidssteun, gepland voor 1 juli 2024. Actiris zal daarom proberen het bewustzijn bij werkgevers te vergroten en hen aan te moedigen hiervan te gebruik te maken om hun salariskosten te verlagen. Ons doel is in feite het gebruik van deze steun door werkgevers te bevorderen en ervoor te zorgen dat meer werknemers ervan kunnen genieten.”

Wat de voortgang van de hervorming van de werkgelegenheidssteun betreft, gaf de minister mee dat het voorontwerp van decreet tijdens de tweede lezing op 7 maart is goedgekeurd en voor advies naar de Raad van State is gestuurd. Het is de bedoeling om het snel af te ronden, zodat het op 1 juli 2024 kan worden toegepast.

De minister gaf ook mee dat hij de term ‘brusselisering’ of verbrusseling heeft gebruikt in de context van hulp in de vorm van verlagingen van de bijdragen van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), en niet in de context van Activa-bonussen. Clerfayt: “Of een Brusselse werkzoekende, ondersteund door Actiris, een baan vindt in Brussel of in Vlaanderen, bijvoorbeeld via Aviato, is voor ons volstrekt irrelevant, zolang hij maar werk vindt. Ons doel is om meer Brusselaars aan het werk te krijgen.” Bijna 91% van de premies gaat richting Brusselse bedrijven, de resterende 9% betreft Brusselaars die in Vlaanderen of Wallonië werken. Er kan dus nog een tandje bijgestoken worden.

Lees het volledige verslag van de Brusselse commissie voor Economische Zaken en Tewerkstelling op 21 maart vanaf pagina 24.