Publicaties en analyse

Werken in een meer circulaire economie - Horizon 2035

De Koning Boudewijnstichting publiceerde recentelijk het rapport 'Werken in een meer circulaire economie - Horizon 2035'.

De circulaire economie draagt de belofte in zich van een meer ecologisch duurzame, sociaal inclusieve en economisch welvarende samenleving. Die belofte wordt echter pas waar als deze circulaire economie ook echt ‘goed werkt’. Dat roept de vraag op wat circulaire economie en de arbeidsmarkt voor elkaar betekenen, waarop we ons moeten voorbereiden en hoe. Dan gaat het niet enkel meer om duurzaam omgaan met materialen en energie, maar ook om duurzaam omgaan met talenten en loopbanen. Maar kennen en begrijpen de verschillende actoren van “de circulaire economie” en “de arbeidsmarkt en HR” elkaar voldoende om deze vraag te beantwoorden? 

Dit alles wordt uit de doeken gedaan in het rapport ‘Werken in een meer circulaire economie, horizon 2035’ van de Koning Boudewijnstichting. Het rapport start vanuit een verkenningsoefening die heeft plaatsgevonden in 2021. De oefening verliep volgens een specifieke werkwijze en bracht gedurende zes dagen een 'Creative Group' dertigtal mensen samen. Alle deelnemers hadden kennis van of ervaring met de circulaire economie en/of de arbeidsmarkt, en kwamen uit uiteenlopende sectoren, gaande van bouw tot recyclagebedrijven, van sociale startups tot universiteiten over kredietinstellingen of overheidsdiensten. De analyse levert geen pasklare oplossingen, maar is een document dat reflectie over de sector voedt.

Het Brussels Gewest heeft een Strategie2025 voor een circulaire economie. Sinds de start van die strategie werden 1700 mensen geïnformeerd, kregen 139 kmo’s financiële steun en werden er 200 directe jobs gecreëerd. De circulaire economie komt ook aan bod in het Brussels regeerakkoord.

De volledige publicatie leest u hier.