Nieuws uit de sector

Wereldaidsdag

Op dinsdag 1 december is het Wereldaidsdag, een dag waarop er wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor hiv en aids. 65% van de mensen met hiv heeft ooit discriminatie meegemaakt, dit het vaakst in hun naaste omgeving. Eerder onderzoek van Unia toonde aan dat er ook gediscrimineerd wordt op de werkvloer.

In 2019 werden in België 923 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld. Dat komt overeen met 2,5 nieuwe diagnoses per dag. Ten opzichte van het totaal aantal nieuwe diagnoses (882) in 2018 tekent zich een plateau af, met een lichte stijging van 4% ten opzichte van 2018.

Stigma blijft het belangrijkste probleem voor mensen met hiv. Voor 41% is minder stigma in de samenleving de belangrijkste nood om beter te kunnen leven met hiv. Mensen met hiv ervaren weinig sociale steun: 43% van de mensen met hiv hebben die ervaring. Personen van Afrikaanse origine en mensen met een recente diagnose ervaren nog minder steun: respectievelijk 58% en 62% voelt zich niet gesteund. Ter vergelijking: bij de ‘gemiddelde Vlaming’ is dat 15%.

Zo'n 65% van de mensen met hiv ervaart discriminatie, vooral in hun naaste omgeving. Eerder onderzoek van Unia toonde aan dat hiv op de werkvloer een probleem blijft. Het is echter perfect mogelijk om te blijven werken als je hiv hebt, want het heeft geen invloed op je werkprestaties. Ontslag vanwege hiv is discriminatie en kan men juridisch aanvechten.

Op het vlak van mentaal welbevinden, blijkt 80% van de mensen met hiv weinig invloed te ondervinden van hiv in zijn/haar beroeps-, sociaal- en privéleven. Meer cijfers leest u hier.

Wat kan jij doen? Draag het rode lintje, kom in actie of geef les over hiv. Meer info leest u hier.