Nieuws uit de sector

Wereldaidsdag

Op zaterdag 1 december 2018 vond Wereldaidsdag plaats, een dag waarop er wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor hiv en aids.

Op de website van Sensoa kon je onlangs lezen dat de daling van het aantal nieuwe hiv-diagnoses zich blijft verderzetten. In 2017 werden in België 890 nieuwe diagnoses met hiv vastgesteld, een daling met 27,5% in vergelijking met het piekjaar 2012 en 2% in vergelijking met 2016. Dat bevestigde Sciensano. Met de hiv-testen slagen we er in België in een kwart van alle nieuwe diagnoses vroegtijdig vast te stellen. Meer feiten en cijfers lees je hier

Vorig jaar voerde Het Observatorium voor aids en seksualiteit van de Brusselse universiteit Saint-Louis een analyse uit van 144 meldingen die Unia kreeg over discriminatie van mensen met hiv. Daaruit bleek dat hiv op de werkvloer een groot probleem blijft. Unia pleitte daarom voor een gezondheidsbeleid dat verankerd is in mensenrechten en voor een gelijke kansenbeleid ten aanzien van de arbeidsmarkt en sociale rechten. 

Naar aanleiding van de Wereldaidsdag, deed de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) een opmerkelijke oproep waarbij ze rekenen op de hulp van werkgevers om vrijwillig hiv-tests aan te bieden. Eens je je status kent, is hulp immers mogelijk en dat kan miljarden besparen, zegt de directeur-generaal van ILO.

Op de website van Sensoa kan je meer informatie raadplegen over Wereldaidsdag