Beleidsnieuws

Welke nieuwe banen voor de Brusselaars?

In het kader van Brussels Meets Brussels, de jaarlijkse bijeenkomst van Brusselse ondernemers, kreeg je van 12 tot 16 oktober de kans om een virtueel debat aan te gaan met de ministers van de Brusselse regering en de ondernemers van de regio. Voor het tweede debat van de week nodigde BECI Brussels minister voor Werk, Beroepsopleiding en Digitalisering Bernard Clerfayt (DéFI) uit. Door de coronacrisis werd de digitale transformatie versneld en dit stelt het Gewest voor verschillende uitdagingen. Voldoen werkzoekenden aan de behoeften van de Brusselse arbeidsmarkt? Hoe wil men mismatch tussen vraag en aanbod van vaardigheden dichten? Bezit het Gewest digital governance en een strategie om de marktontwikkelingen te volgen?

Volgens de minister beschikken niet alle Brusselse werkzoekenden over een profiel dat beantwoordt aan wat de arbeidsmarkt vraagt, maar door de begeleiding van werklozen (Actiris), en het aanbieden van opleidingen (Bruxelles Formation, VDAB, etc.) wordt de kloof verminderd. Werknemers vormen is echter ook een taak van de bedrijven zelf, en op dat vlak scoort België zwakker dan veel andere Europese landen. Levenslang leren is iets relatief nieuw in Brussel en België waarop we meer moeten inzetten.

In het activeren van werklozen focust men zich best in de eerste plaats op het volgen van een opleiding, samen met het zoeken naar werk, vervolgt minister Clerfayt. Brulingua (de service van Actiris om online talen te leren) zou meer gebruikt kunnen worden en Brusselse werkzoekenden moeten gestimuleerd worden jobs te zoeken in de periferie rond Brussel. VDAB Brussel en Actiris hebben daarrond recent een promotiecampagne gestart.

‘Onze economie zal zich verder digitaliseren, dat is een internationale trend’, stelt de minister vast. ‘We hebben niet alleen goede informatici nodig: de meeste werknemers en werkzoekenden in heel diverse sectoren beschikken best over de nodige digitale skills. Inzake digitaal is een samenwerking overheid/privé vanzelfsprekend, en de rol van StartUps is belangrijk’. Clerfayt bevestigt hierbij dat DigitalCity, de Pool Opleiding en Werk voor de digitale sector, volgende week officieel van start gaat en een vierde pool, voor de horeca, in de steigers staat. Voor de technologische sector en de logistieke en transportsector zijn er reeds zo’n polen actief.

Verder acht hij telewerk als een blijver, ook zonder corona. Een aantal trends zoals telewerken, die al merkbaar waren voor de coronacrisis, zijn in een stroomversnelling geraakt door de pandemie. Het zal erop aankomen een evenwicht te vinden tussen thuiswerken en aanwezig zijn op de werkvloer, besloot de minister.

Op het webinar kondigde Hugues Thibaut van SD Worx aan dat een derde van de Brusselse werkgevers voor nieuwjaar nog nieuw personeel wenst aan te werven.

De volledige video van het debat vindt u hier.