Vooraan

Webinar: Beroepen van de toekomst

Woensdag organiseerde Tracé Brussel vzw samen met Jump naar werk het webinar Beroepen van de toekomst. Welke skills moeten jongeren binnen tien jaar hebben op de Brusselse arbeidsmarkt?

Het webinar opende met een keynote door Jan Denys (Director External Communication and Public Affairs, Randstad Group) die een overzicht gaf van hoe hij de arbeidsmarkt de volgende tien jaar ziet evolueren. Hij komt tot de conclusie dat de 21ste eeuwse vaardigheden gelijk zijn gebleven aan de vaardigheden die de vorige eeuw al noodzakelijk waren om een job te vinden. Enkel de digitale vaardigheden zijn er deze eeuw bijgekomen.

Dan namen telkens twee duo’s het woord. Eerst kwamen Jan De Brabanter (Secretaris-generaal van Beci) en Ilse Ooghe (Algemeen directeur, RVO-Society Brightlab) aan het woord. Zij onderstreepten het belang van levenslang leren en STEM. Jongeren zouden hier vanaf jonge leeftijd al mee in aanraking moeten komen.

Caroline Mancel (Adjunct-directeur-generaal Actiris) en Wim Adriaens (Gedelegeerd bestuurder VDAB) gingen in op de toekomstige rol van de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten. Wim Adriaens gaf als voorbeeld hun nieuwe tool Jobbereik. Met deze tool wil VDAB werkzoekenden nog betere jobaanbiedingen aanbieden die nauwer aansluiten bij hun profiel. Deze tool zit momenteel nog in de testfase.

Sven Gatz (VGC-collegelid en Brussels minister bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw) en Carl Lamote (Adjunct van de directeur, Vlaamse overheid - Departement Onderwijs & Vorming) sloten het webinar af. In drie korte videofragmenten focuste minister Gatz op taligheid, digitale vaardigheden en de mogelijkheden van STEAM. Lamote erkende dat de opstart van duaal leren met kinderziektes kampt, maar blijft geloven in het systeem. Voor sommige leerlingen is het volgens hem waardevol om een opleiding te linken met de werkvloer.

U kan het webinar hier herbekijken.