Beleidsnieuws

Voortrekker kringloopeconomie

In maart 2016 lanceerde het Brussels Gewest het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie. Twee jaar later werd de helft van alle maatregelen reeds gerealiseerd. 

Het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie kwam er op voorstel van Céline Fremault, Brussels minister van Leefmilieu (cdH), Fadila Laanan, de Brusselse staatssecretaris van Wetenschappelijk Onderzoek en Openbare Netheid (PS), en Didier Gosuin, Brussels minister van Economie en Tewerkstelling (DéFI). Het bevat 111 concrete maatregelen om milieugebonden uitdagingen om te zetten in economische opportuniteiten, om toegevoegde waarde te creëren, lokaal te produceren, de verplaatsingen te beperken en werkgelegenheid te creëren. Twee jaar later werd de helft van deze 111 maatregelen reeds gerealiseerd, zoals bijvoorbeeld be circular - be brussels, BruCircle, Green4Change, enzovoort. 

Didier Gosuin: "De circulaire economie krijgt voet aan de grond in het Brussels Gewest. Om die reden moeten we instrumenten ontwikkelen om de ondernemingen de kans te geven te groeien. Om hen zo te helpen de ecologische voetafdruk van het Gewest te verminderen. Om de transitie te versnellen. Opdat de optelsom van “kleine stapjes” in het beleid op gewestelijke schaal verandering op termijn mogelijk maakt. Om allen samen de voedingsbodem te creëren voor een gedaanteverandering van de economie."

U kan het volledige persbericht hier lezen.