Beleidsnieuws

Voorstel 'sans papiers’ op te leiden lokt verdeelde reacties uit

Wie in ons land geen geldige verblijfsvergunning heeft, kan hier officieel ook niet aan het werk. Maar het is een publiek geheim dat heel wat mensen zonder geldige papieren toch in het informele arbeidscircuit actief zijn. Actiris onderzoekt hoe mensen zonder wettige verblijfvergunning in het Brussels hoofdstedelijk gewest toch een opleiding aangeboden kunnen worden om hen nadien aan het werk te zetten in knelpuntberoepen. Op die manier wilt Actiris de meer dan 20.000 openstaande vacatures, voornamelijk in knelpuntberoepen, invullen en zo ook het zwartwerkcircuit de pas afsnijden.

Het plan van Actiris stuit alvast op grote weerstand.

  • Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA) blijft bij zijn standpunt dat mensen zonder wettig verblijf niet in het reguliere arbeidscircuit terecht kunnen. In 2017 deed de Adviescommissie Economische Migratie van de SERV al een gelijkaardig voorstel, wat de minister verwierp omdat dit zinloos is tot het moment dat er zekerheid is dat zij wettig in ons land kunnen verblijven.
  • Volgens huidig asielminister De Block (Open Vld) komt het neer op een collectieve regularisatie: iedereen die opgeleid zal worden, kan nadien niet gaan werken. Dan komt vanzelfsprekend de vraag om regularisatie.
  • Brussels Parlementslid voor Joris Poschet (CD&V) sluit zich bij deze kritieken aan: ‘Met nog meer dan 80.000 werklozen in ons gewest snap ik dit idee echt niet’.

Arbeidsmarkt-experts vinden het idee het onderzoeken waard.

  • Johan Wets van het Onderzoeksinstituut voor Werk en Samenleving (HIVA – KU Leuven) ‘Er verblijven in ons land heel wat mensen die geen asiel kunnen krijgen maar België ook niet kunnen verlaten omdat hun land van herkomst weigert om die asielzoekers terug te nemen. Wat doe je daar dan mee?’ In Duitsland bestaat er een semi-officieel statuut, de zogenaamde Duldung waarmee vreemdelingen op de arbeidsmarkt aan de slag mogen. Een job zorgt ervoor dat die mensen niet op straat moeten leven in armoede.
  • Didier Vanderslycke, coördinator van de sociaal-culturele organisatie ORBIT vzw, ziet voordelen voor de arbeidsmarkt. Het voorstel kan deels een oplossing bieden voor heel wat sectoren waar vacatures niet ingevuld raken. In België worden ook veel jobs buiten de sociale zekerheid uitgevoerd door mensen die in een overlevingsstrategie zitten. ‘Niemand is gebaat bij zwartwerk. Het is dus logisch dat die realiteit onderzocht wordt, ook al is dat politiek een vervelend verhaal’.