Opinie en advies

Voka: Brusselse metropool biedt kansen die we moeten grijpen

Werkgeversorganisatie Voka laat zijn afdelingen uit Brussel en Halle-Vilvoorde samensmelten.  Zo wil Voka haar werking in de hoofdstad versterken. "De grote economische ontwikkelingen gebeuren rond metropolen en in België is er maar één metropool: Brussel", aldus Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Voka heeft een visie voor de ontwikkeling van Brussel uitgewerkt. Het plan vertrekt van de sterke troeven die Brussel als metropool heeft, maar die nog te weinig worden benut. Jo Libeer gaf toelichting in De Ochtend op Radio 1.

"Europa en de wereld worden gebouwd rond metropolen. Om de economische waarde van Brussel maximaal te laten renderen, moeten we volop inzetten op Brussel als metropool. Dat betekent dat je niet alleen spreekt over het Hoofdstedelijk Gewest, maar over een gebied in een straal van pakweg 40 kilometer rond Brussel.

Dat is de economische metropool, die reikt tot Gent, Antwerpen, Leuven… Je kan je toch geen Vlaamse ruit voorstellen waarin Brussel een zwart gat, een probleem zou zijn, dat we laten vallen”, aldus Jo Libeer.

Voka houdt dan ook een pleidooi om van de sterke troeven van Brussel, met bijvoorbeeld de aanwezigheid van de Europese instellingen, de NAVO en vele vestigingen van internationale bedrijven, aan te grijpen. “Het zal erop aankomen dat we voldoende investeren in bijvoorbeeld onderwijs en opleiding, om de Brusselse werkzoekenden klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. En tegelijk moeten we evolueren naar een daadkrachtig bestuur van de hoofdstad", aldus Libeer.