Nieuws uit de sector

Vluchtelingen opleiden: de drive compenseert de leerachterstand

De vraag naar jobs zoals industriële schilders, telecommonteurs op grote hoogte en onderhoudstechnici van windmolens neemt toe, terwijl de kandidaten steeds schaarser worden. De organisatie Rising You stoomt jonge vluchtelingen klaar voor deze fysiek zware beroepen, waarbij hun enorme gedrevenheid een grote troef is.

Rising You heeft als doel om de talenten van vluchtelingen te benutten en hen naar uitdagende jobs op maat van hun kwaliteiten te leiden. Ze start hierbij altijd vanuit openstaande vacatures. Met bedrijven die interesse hebben in de doelgroep bekijkt het welke competenties voor de jobs vereist zijn en op basis daarvan maakt men een profiel op van de kandidaat én het opleidingscurriculum. De bedrijven participeren actief in de selectie van de kandidaten. Deze worden uitgenodigd voor een selectiedag, waar hen een klimproef wacht, maar ook de aandacht voor veiligheid, de leerhouding en het in team kunnen werken getest wordt.

Opleidingscentra van VDAB brengen de technische competenties die bij de specifieke jobs in kwestie horen bij en op het einde van het leertraject lopen de kandidaten stage op het bedrijf waar ze aan de slag zouden gaan. Tot en met het eerste jaar van de tewerkstelling blijft Rising You stand-by voor de begeleiding van de vluchtelingen.

Hoe dan ook is de enorme gedrevenheid van de jeugdige vluchtelingen een grote troef. Stichter Benjamin Gérard: Er zitten bijvoorbeeld herdersjongens uit Afghanistan tussen die door de oorlog amper enkele jaren school hebben gevolgd. Toch hebben we een slaagpercentage van 100%; we kennen géén drop-outs omdat ze ondanks de leerachterstand de drive bezitten om het te doen lukken.

Het volledige artikel lees je hier. Meer informatie over Rising you kan je op deze website terugvinden.