Beleidsnieuws

Vlaamse regering vereenvoudigt regelgeving sociale economie

De Vlaamse Regering wijzigde op 16 oktober haar uitvoeringsbesluiten bij het decreet over sociale werkplaatsen en bij het decreet over de werk- en zorgtrajecten, met name de activeringstrajecten en de arbeidsmatige activiteiten. De drie subsidievormen van arbeidszorg in de sociale economie (de structurele arbeidszorg die maatwerkbedrijven aanbieden, de ondersteuning door middel van het meerbanenplan arbeidszorg, en de projecten voor activerende arbeidszorg) worden geïntegreerd in één regelgevend kader voor arbeidsmatige activiteiten in de sociale economie.

De doelgroep zijn mensen die omwille van medische, mentale, psychische, psychiatrische en/of sociale problematieken (MMPPS) niet betaald aan de slag kunnen. Maar die wel door deelname in de sociale economie drempels kunnen afbouwen om zo stappen naar betaald werk te zetten. Als arbeidsmarktregisseur zal VDAB instaan voor de toeleiding van deelnemers naar deze vorm van arbeidsmatige activiteiten binnen de sociale economie. Voor de begeleiding wordt een beroep gedaan op de maatwerkbedrijven en samenwerkingsverbanden met een maatwerkbedrijf. Over dit wijzigingsbesluit wordt eerst het advies ingewonnen van de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) en van de Raad van State.

De huidige arbeidsprojecten in de sociale economie lopen momenteel tot 31 december 2020. Die situatie is niet ideaal, zei minister van Sociale Economie Hilde Crevits (CD&V) op 15 oktober in de Commissie Economie, Werk en Sociale Economie van het Vlaams Parlement. Zij gaat nu dus voor één enkel systeem voor AMA’s (arbeidsmatige activiteiten). Er zijn momenteel 85 arbeidszorginitiatieven, waaronder 56 maatwerkbedrijven, 28 samenwerkingsverbanden tussen maatwerkbedrijven, en 24 projecten in de activerende arbeidszorg.

De nieuwe Vlaamse regelgeving vindt u hier en hier. Via deze link vindt u de discussie in de Commissie.