Beleidsnieuws

Vlaamse beleidsnota Brussel

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media ambieert met zijn Beleidsnota Brussel 2019-2024 verder te bouwen aan de positieve band tussen Brussel en Vlaanderen, die sociaal, economisch, cultureel en politiek met elkaar verweven zijn en elkaar nodig hebben.  Aandacht voor jongeren en kwetsbare Brusselaars vormt een belangrijke focus in deze beleidsnota, die op vier grote strategische doelstellingen steunt.

De eerste doelstelling van de minister is het intensifiëren van de verhouding tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) via een onderling afgesproken vernieuwd beleids- en beheers-instrumentarium voor de VGC. Daarnaast wenst de minister de dialoog en samenwerking met het lokale niveau in Brussel te versterken door een overlegplatform op te starten met de VGC en met de lokale Vlaamse mandatarissen.

De tweede doelstelling focust op het ‘verticaal’ beleid: via de stevige structurele partners zoals Muntpunt, Brik, BRUZZ, het Huis voor Gezondheid… financiële impulsen geven in alle sectoren die tot de gemeenschapsbevoegdheden behoren, aangepast aan de Brusselse realiteit. Via het Vlaams Brusselfonds wordt een punctueel en selectief investeringsbeleid gevoerd en met de subsidielijn ‘Projecten voor Brussel’ wil hij oog blijven hebben voor groot- en hoofdstedelijke initiatieven, die het Brusselse stadsweefsel versterken en de rol van Brussel als hoofdstad van Vlaanderen beklemtonen.

De minister beschouwt het als één van zijn kerntaken om met een eigentijds en integraal informatie-, communicatie- en mediabeleid en reële kennismakings- en uitwisselingstrajecten, onze hoofdstad bekend en geliefd(er) te maken in de rest van Vlaanderen, zeker ook bij de jongeren.

De derde strategische doelstelling behelst de versterking van de positie van het Nederlands in onze hoofdstad door een actief taalpromotie- en oefenkansenbeleid met het Huis van het Nederlands Brussel als centrale actor. Naast de rol van het Steunpunt Taalwetwijzer als centraal aanspreek- en informatiepunt over de taalwetgeving voor burgers, overheden, ondernemingen en andere vraagstellers, wil de minister een signaalfunctie opnemen in de richting van de Brusselse besturen om de Nederlandstalige dienstverlening te verbeteren.

Ten slotte streeft hij vanuit zijn ‘horizontale’ bevoegdheid naar een actieve intermediaire en faciliterende rol bij het Brusselbeleid van de Vlaamse regering. Met de Brusseltoets wil Benjamin Dalle als Vlaams minister voor Brussel erop toezien dat de Vlaamse decreten en besluiten worden getoetst op de toepasbaarheid in Brussel en op de band van Brussel met Vlaanderen.

De beleidsnota kunt u hier lezen.