Beleidsnieuws

VGC neemt diverse initiatieven in de strijd tegen schooluitval

Uit schriftelijke vragen van de Brusselse parlementsleden Bianca Debaets (CD&V) en Khadijza Zamouri (Open VLD) blijkt dat er in het Brussels Nederlandstalig secundair onderwijs 10,7% vroegtijdige schoolverlaters zijn, terwijl de doelstelling in het Pact Vlaanderen 2020 op 4,3% ligt.

In het VGC-bestuursakkoord wordt gepleit voor betere samenwerking tussen de twee gemeenschappen in Brussel om de schooluitval te reduceren. Wat betreft de initiatieven om het aantal vroegtijdige schoolverlaters terug te dringen, worden de vzw Triptiek en haar werking “KANS Centraal meldpunt Brussel – KANS CMB” en de vzw Abrusco vanuit het beleidsdomein Onderwijs en de VGC ondersteund. De oprichting van het platform “Samen tegen Schooluitval Brussel”, opgezet in september 2016 vanuit de Vlaamse Gemeenschap, werd aangegrepen om de impact van KANS CMB te versterken. In september 2019 werden NAFTen (NAadloos Flexibel Traject) opgenomen in het KANSnetwerk, waarbij vzw Groep Intro en vzw Abrusco de trajecten verzorgen.

De VGC ondersteunt dus allerlei organisaties en projecten in de strijd tegen schooluitval. Zo ging in februari 2019 nog een nieuw project van start onder de naam LIFT Brussel. Dit project van het Centrum voor Volwassenonderwijs (CVO) Lethas biedt een alternatieve leerweg aan jongeren die vroegtijdig de school verlaten, maar alsnog een diploma secundair onderwijs willen behalen. LIFT Brussel begeleidt en helpt hen om een diploma secundair onderwijs te behalen via de Vlaamse examencommissie of via het secundair volwassenenonderwijs. Het gaat hierbij over het concept van Blended Learning: een combinatie van face-to-face onderwijs met open, flexibele, afstandsen elektronische vormen van leren.

De volledige vragen van parlementsleden Bianca Debaets en Khadija Zamouri, en de uitgebreide antwoorden in het Bulletin van Vragen en Antwoorden van de’ VGC vindt u hier (vanaf blz. 23).