Publicaties en analyse

Verslag sectoraal overleg 2017

De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg publiceerde onlangs het tweede verslag over het sectoraal sociaal overleg 2017. 

Een groot deel van de loon- en arbeidsvoorwaarden in de privésector wordt vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) en komen op drie niveaus tot stand: op het niveau van de Nationale Arbeidsraad, op sectoraal niveau (in de 170 paritaire comités of subcomités) en op ondernemingsvlak. De klemtoon van het overleg over loon- en arbeidsvoorwaarden bevindt zich sinds vele jaren op sectoraal niveau. Op die manier kunnen werkgevers en werknemers gelijkaardige minimum arbeidsvoorwaarden afspreken die in alle ondernemingen van de sector moeten nageleefd worden.

Dit verslag focuste zich op de cao's, afgesloten en geregistreerd in de periode tussen 1 januari 2017 tot en met 31 maart 2018. Enkele belangrijke conclusies kwamen uit dit verslag naar voren, namelijk dat er nooit tevoren meer sectorale cao’s werden gesloten in de onderzochte periode dan in de huidige tweejaarlijkse onderhandelingsperiode; dat het sectoraal sociaal overleg qua thema's vooral handelt over de traditionele onderwerpen van dit overleg (loon- en arbeidsvoorwaarden) en dat nieuwe thema’s niet zo gauw het voorwerp vormen van inhoudelijk nieuwe cao’s. Tenslotte is het vooral de Regering die nieuwe thema’s en onderwerpen lanceert via allerlei wetten en reglementen, waarbij de sociale partners, binnen het wettelijk kader van deze nieuwe thema’s, aldus gevraagd worden een rol te spelen in door de regering bepaalde maatregelen.

Het volledige verslag kan u hier lezen.