Beleidsnieuws

Verplichte inburgering betalend in Vlaanderen, gratis in Brussel

Een opvallende maatregel in het Vlaamse regeerakkoord is dat nieuwkomers wel in Vlaanderen, maar niet in Brussel moeten betalen voor hun verplichte inburgeringscursus. De Vlaamse regering wil zo vermijden dat nieuwkomers in Brussel, waar men kan kiezen tussen een Nederlandstalige of een Franstalige inburgeringstraject, massaal voor het gratis Franstalige traject kiezen.

Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD) bevestigde dat in de Commissie Inburgering van het Vlaams parlement van dinsdag 15 oktober. Hij antwoordde daar op vragen van Hannelore Goeman (SP.A) en Stijn Bex (Groen). ‘We willen vermijden dat er een situatie ontstaat die niemand gewild heeft,’ legde Somers uit. ‘We willen ten slotte niet raken aan het Nederlandstalige karakter van de hoofdstad.’

Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle (CD&V) benadrukte nog dat extra drempels opwerpen om te kiezen voor een Nederlandstalig inburgeringstraject, absoluut vermeden moet worden. Goed Nederlands beheersen is ook een absolute troef naar een kwaliteitsvolle en duurzame job in Brussel of Vlaanderen.

Het volledige vraag-en-antwoord vindt u hier (p. 16 tem 21).