Beleidsnieuws

Verhoging opleidingsvergoeding

In de recente beleidsverklaring van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakte de nieuwe Brusselse regering bekend dat ze de voormalige opleidingsvergoeding willen vervangen door een (hoger) opleidingsinkomen. Die maatregel voor kwalificerende opleidingen wordt nu al in gang gezet door Brussels minister van werk en beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI).

Een vervanging en verhoging van de opleidingsvergoeding naar een opleidingsinkomen kent als positief gevolg dat de uitkering van de werkzoekende wordt aangevuld met een inkomen dat verkregen wordt na de geslaagde afwerking van een beroepsopleiding. Het beschikbaar inkomen komt met deze nieuwe maatregel op het niveau van het interprofessioneel minimuminkomen te liggen. De regering wil met deze maatregel voorkomen dat de meest kwetsbare werkzoekenden hun opleiding opgeven. Iedereen heeft immers recht op een opleiding.

Meer concreet heeft de regering het komende legislatuur als einddoel opgelegd om het inkomen op vier euro per gepresteerd lesuur vast te leggen. Van deze som wordt één euro afhankelijk gemaakt van het welslagen van de opleiding. In een interview met BX1 maakte minister Clerfayt bekend dat ze deze vooropgestelde maatregelen volop aan het uitvoeren zijn. Op korte termijn wordt de opleidingsvergoeding verhoogd van één euro naar twee euro per gevolgd opleidingsuur. Op lange termijn wil de Brusselse regering deze vergoeding nog eens verhogen tot vier euro per gevolgd opleidingsuur.

Minister Clerfayt geeft in het interview ook aan dat er voldoende banen beschikbaar zijn voor alle Brusselaars, maar dat een groot deel van hen niet over de juiste competenties beschikken om in aanmerking te komen voor een baan in Brussel. Hij wil dus zoveel mogelijk mensen aanzetten om een opleiding te volgen en zo de weg te vinden naar de arbeidsmarkt.

Het volledig interview met Bernard Clerfayt kan u lezen op de website van Défi.

Tracé Brussel vzw zoekt verder uit voor u hoe dit vanuit Nederlanstalige zijde in Brussel zal worden ingevuld.