Pers

Verdrievoudiging aantal werklozen die opleiding tot leerkracht volgen

Het aantal werkzoekenden dat via VDAB een opleiding tot leerkracht volgen is in vijf jaar tijd bijna verdrievoudigd: van 317 in 2015 naar 857 in 2019. En dat is goed nieuws voor ons onderwijs, waar de vraag naar extra leerkrachten groot is. VDAB zal bovendien ook de komende maanden en jaren een belangrijke rol spelen om meer werkzoekenden naar lerarenopleidingen toe te leiden.

Vooral in de provincie Oost-Vlaanderen zitten werkzoekenden in een opleiding tot leerkracht, en het zijn vooral vrouwelijke werkzoekenden die de opleiding volgen (626 vrouwen tegenover 231 mannen). 217 van de werkzoekenden in een lerarenopleiding zijn tussen 30 en 34 jaar, 194 zijn tussen 25 en 29 jaar en 177 zijn tussen 35 en 39 jaar. 

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V): 'Het lerarentekort is een grote uitdaging, zeker met de vergrijzing die ook in ons onderwijs voor een grote vervangingsvraag zal zorgen. Het is dan ook goed dat steeds meer werkzoekenden via de VDAB toegeleid worden naar een opleiding tot leerkracht. Werkzoekenden kunnen de lerarenopleiding gratis volgen, behouden hun uitkering en worden begeleid door een VDAB-bemiddelaar. '

Meer info leest u via de website van Crevits.