Nieuws uit de sector

VDAB en Bruxelles Formation: tweetalige opleiding verkoop

Op 9 maart 2015 ging de eerste Brusselse tweetalige opleiding Winkelbediende van start. Deze beroepsopleiding is een proefproject van VDAB Brussel en Bruxelles Formation. 

In deze tweetalige opleiding brengen zowel VDAB als Bruxelles Formation de sterkste punten uit hun reeds bestaande opleidingen samen.  Ook de rekrutering van de kandidaten gebeurde gezamenlijk. De selectie bestond uit een taaltest Nederlands en Frans, een rekentest en een motivatiegesprek.

De opleiding vindt plaats in de lokalen van VDAB Brussel en duurt vijftien weken. Na een stage van zes weken in een bedrijf naar keuze zal de eerste lichting afstuderen op 22 juni, net voor de zomersolden van juli. De tweede opleiding die start op 2 september en eindigt op 18 december 2015 zal grotendeels plaatsvinden in de lokalen van Bruxelles Formation. Deze lichting zal afstuderen net voor de wintersolden van januari 2016.

Er zijn heel wat jobs in de verkoop in Brussel en in de rand. Volgens cijfers van Actiris is de detailhandel in Brussel goed voor 44.000 jobs. In de groothandel zijn er 11.500 jobs en in de randgemeenten zijn er nog eens 38.000 jobs in de verkoop. In deze sector zijn er veel jobmogelijkheden en vraagt men vaak tweetalige kandidaten.

De samenwerking tussen VDAB en Bruxelles Formation is niet nieuw. Beide organisaties delen namelijk al enkele jaren hetzelfde gebouw in Anderlecht. Het is echter wel de eerste keer dat een ambitieus project als deze tweetalige opleiding gezamenlijk ondernomen wordt met gedeelde middelen. Naast de verkoopsopleiding staan er nog andere tweetalige projecten in de startblokken zoals een opleiding ‘administratief bediende’ die eveneens van start zal gaan in september. 

Artikel brusselnieuws