Nieuws uit de sector

Vakbonden en hulpkas over rechten van werknemers

Ook de vakbonden ABVV, ACLVB, ACV en de hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen (HVW) worden overstelpt met vragen. Op hun websites bundelen ze alle antwoorden en informeren over wat kan en niet kan op de werkvloer, bij telewerk, bij ziekte, bij technische werkloosheid... in coronatijden. Informatie over nieuwe maatregelen wordt systematisch geactualiseerd.

ABVV geeft op de ‘corona’-webpagina een overzicht van antwoorden op vragen van werknemers en ook specifieke vragen van werknemersafgevaardigden komen aan bod. Ook minder vanzelfsprekende vragen zoals ‘Kan mijn werkgever mijn koorts controleren?’ of ‘Ik ben in opzeg. Hoe beïnvloedt de tijdelijke werkloosheid die opzeg?’ krijgen een antwoord.

ACLVB publiceert een webpagina met links naar FAQ’s (vaak gestelde vragen) rond tijdelijke werkloosheid, telewerk, preventie en andere actuele items.

ACV splitst de richtlijnen op volgens een vijftal thema’s: tijdelijke werkloosheid, werkloosheid, werknemers, welzijn en veiligheid en tenslotte informatie voor hun militanten. Specifiek sectornieuws vind je in de regeling in je sector.

HVW actualiseert de nieuwe maatregelen en voortvloeiende procedures in een rubriek nieuwsberichten.

Samengevat vind je bij alle instanties een indrukwekkende lijst met vergelijkbare vragen en antwoorden. Vind je geen gepast antwoord, dan kan je via online-formulieren je vragen doorsturen. Wel vragen allen begrip voor de iets langere termijn waarbinnen geantwoord zal worden.