Publicaties en analyse

Typologie Vlaamse Rand

BRIO, het Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum, publiceerde recentelijk een working paper over een sociaaleconomisch profiel en een typologie van de Vlaamse Rand.

De Vlaamse Rand is een concept dat door beleidsmakers, met het oog op de bescherming van het Vlaams karakter van de gemeenten rond Brussel, als politiek aandachtsgebied werd gecreëerd. Deze gemeenten hebben een aantal dingen gemeenschappelijk, maar zijn anderzijds ook erg divers. Voor beleidsmakers en onderzoekers kan het handig zijn om te weten hoe ze gemeenten logisch kunnen groeperen, welke gemeenten op elkaar gelijken en liefst ook geografisch aansluiten.

Indien men de 19 gemeenten groepeert op basis van socio-economische overeenkomsten en nabuurschap, zijn er 7 clusters: faciliteitengemeenten met hoge mobiliteit (Drogenbos, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode), residentiële gemeenten met een lage mobiliteit in de Zuidoostelijke rand (Hoeilaart, Overijse en Tervuren), faciliteitengemeenten in de Oostelijke rand (Kraainem en Wezembeek-Oppem), aankomstgemeenten in de Noordrand (Wemmel en Zaventem), commercieel gerichte gemeenten in de Noordoostelijke rand (Vilvoorde en Machelen), voorstedelijke gemeenten in de Noordrand (Asse, Meise, Merchtem en Grimbergen), en ten slotte de Westelijke gemeenten (Dilbeek, Sint-Pieters Leeuw en Beersel). 

De volledige paper leest u hier.

Zoek een artikel