Nieuws uit de sector

Tegen Homofobie, Transfobie, Bifobie en Interseksefobie

Dinsdag 17 mei 2022 was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie, Bifobie en Interseksefobie (IDAHOT). Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor het verschijnsel van discriminatie en geweld op de grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken. Ook is het een opportuniteit om seksuele- en genderdiversiteit te vieren.

De dag is in 2003 in het leven geroepen door de Canadese organisatie Fondation Emergence en sinds 2005 wordt IDAHOT ook in andere landen gevierd. De datum 17 mei werd gekozen omdat de Wereldgezondheidsorganisatie in 1990 die dag besloot om homoseksualiteit te schrappen uit de lijst met psychische aandoeningen. Tot dan stond het nog altijd in de International Classification of Diseases, een officiële lijst met aandoeningen die wereldwijd gehanteerd wordt.

Het thema dit jaar is 'Onze lichamen, Onze levens, Onze rechten'. Hiermee willen mensen van de LGBTQ+-gemeenschap aanhalen dat zij het recht hebben om hun seksualiteit vrij te beleven en hun gender(s) vrij te uiten. Daarnaast willen ze vrij zijn van fysiek geweld en gedwongen sterilisaties voor trans- en intersekse personen.

De European Union Agency for Fundamental Rights heeft in 2020 een survey uitgevoerd over LGBTQ+ gelijkheid. Daaruit bleek dat 18% van de ondervraagde Belgen zich in de 12 maanden vóór de survey gediscrimineerd heeft gevoeld op het werk omdat ze LGBTQ+ zijn. Daarnaast heeft 14% in de vijf jaar vóór de survey fysiek of seksueel geweld meegemaakt op de grond van hun geaardheid of genderexpressie.

Elk jaar worden in het Brussels Gewest meerdere activiteiten door het middenveld georganiseerd, alsook verschillende gebouwen in de kleuren gezet, met belichting of vlaggen. In Brussel heeft het EqualCity-project als doel om veilige ruimtes op te zetten voor LGBTQ+ personen met een migratieachtergrond.

De IDAHOT-campagnesite vindt u hier.