Nieuws uit de sector

Taalboost

Taalboost is een initiatief van Emino. Een nieuwe dienstverlening als resultaat van een innovatief project dat werd gesubsidieerd met middelen beheerd door het Departement Werk en Sociale Economie (WSE), aangevuld met cofinanciering door de projectpartners. Mariasteen, Timmerwerkt, DoucheFLUX, Troev vzw, WZC Sint-Augustinus namen deel aan het pilootproject. Zij maakten kennis met de mogelijkheden van nieuwe technologie én konden concrete toepassingen uittesten. 

Taalachterstand en taalproblemen vormen steeds een grotere uitdaging op de arbeidsmarkt. Uiteraard is traditionele taalcoaching al een goed duwtje in de rug, maar Emino wil een stapje verder gaan. Taalboost maakt de verbinding tussen coaching en technologie mogelijk, en zorgt voor toegankelijke communicatie en verbinding op de werkvloer. 

Het gaat over een vrij eenvoudige vertaaltechnologie via in-ears. Er zijn 3 mogelijkheden. Simultaan modus, beide partijen dragen oortjes tijdens het gesprek, simultane vertaling in gekozen taal; Touch modus, door één tik op het oortje start de vertaling; Speaker modus, slechts 1 oortje in gebruik, andere persoon reageert via speaker en microfoon van smartphone.

De real-time (in ears) zorgt voor een taalrijkere werkomgeving, het aangaan van diepere gesprekken, het kunnen leggen en begrijpen van nuance en een gesprek tussen werknemer en werkgever in hun eigen moedertaal. De vraag naar taalondersteuning speelt al een tijdje in de sector. In de zorg zoekt Emino naar oplossingen binnen het taalbeleid in zijn geheel.

U leest hier meer details over Taalboost.