Beleidsnieuws

Syntra Vlaanderen en VDAB gaan samen voor Duaal Leren

In 2018-2019 loopt het laatste jaar van het proefproject Schoolbank Op De Werkplek, waar er een 200-tal opleidingsverstrekkers als proeftuinen meer dan 50 verschillende opleidingen duaal leren zullen aanbieden. Op 1 september 2019 gaat het decreet duaal leren en de aanloopfase vervolgens definitief van start. Om de kansen op de arbeidsmarkt van leerlingen uit duaal leren te maximaliseren geven verschillende actoren in Vlaanderen en Brussel deze nieuwe leerweg een stevige duw in de rug. 

Zo sloten Syntra Vlaanderen en de VDAB op 25 juni 2018 een samenwerkingsakkoord af. De bedoeling van dit akkoord is om voor zowel leerlingen, de arbeidsmarkt en het onderwijs win-win-situaties te creëren. Beide organisaties gaan samen hun krachten bundelen op het vlak van monitoring, het uitwisselen van arbeidsmarktinformatie en expertisedeling rond digitale tools. Op die manier willen ze er voor zorgen we beide dat een leerling in duaal leren competenties ontwikkelt op school en op de werkplek, die leiden naar succes op de arbeidsmarkt.  VDAB zal Syntra Vlaanderen en de sectorale partnerschappen ondersteunen bij het uitbouwen van een duurzaam netwerk van leerondernemingen. Concreet zal er onder andere een SPOC, single point of contact, de contacten tussen beide organisaties stroomlijnen en het aanspreekpunt worden om de samenwerking op te volgen. Een op jaarlijkse basis opgemaakt operationeel plan bevat de concrete acties, timing en indicatoren waarover gezamenlijk gerapporteerd zal worden aan het Vlaams Partnerschap Duaal Leren.

Meer over de samenwerking leest u hier

Voor Brussel, lanceerde Tracé Brussel vzw een promotiefilmpje, dat leerlingen uit het stelsel duaal leren zelf aan het woord laat (zie Vooraan).